Hopp til innhold

Politiet fikk lukkede dører i sak om Profetens Ummah-leder

Politiet fikk medhold i at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører når retten skal behandle deres ønske om fire nye uker i varetekt for Ubaydullah Hussain.

Arslan Maroof Hussain

Ubaydullah Hussain (27), med det folkeregistrerte navnet Arslan Maroof Hussain, har gjort seg kjent som talsmann for gruppen Profetens Ummah som har demonstrert flere ganger i Oslo med et ganske så ekstremt islamistisk budskap.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fredag klokken 9.15 måtte Hussain igjen møte i retten, men behandlingen ble noe utsatt blant annet på grunn av ønske om lukkede dører.

Da partene møttes ba politiet om at retten behandler fengslingen for lukkede dører.

Retten ga politiet medhold i ønsket om lukkede dører. Begrunnelsen er at etterforskningen fortsatt er i en tidlig innledende fase og hensynet til siktedes personlige forhold.

Advokaten som representerer Hussain i retten fredag, Arild Holden, motsetter seg heller ikke at fengslingsmøtet går for lukkede dører.

Ubaydullah Hussain selv smilte mot pressen da retten ba dem forlate rettssalen og ta turen ut på gangen under rettsmøtet.

Nye øknomiske spor

Politiadvokat Kathrine Kristoff i Oslo tingrett

Kathrine Kristoff i Oslo tingrett fredag.

Foto: Svein Olsson / NRK

Grunnen til ønsket om lukkede dører er ifølge politiadvokat Kathrine Kristoff den utvidede siktelsen om økonomi og grovt heleri der Hussain mistenkes for å ha bedrevet heleri av inntil fem millioner kroner.

Hvor kommer pengene fra?

– Det er det for tidlig i etterforskningen til å si noe om, sier Kristoff i tingretten fredag.

Politiet har avhørt flere om den nye økonomiske delen av siktelsen, og ønsker derfor at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører for at ikke mer informasjon skal komme ut om dette i lys av bevisforspillelsesfare.

Hvis pengene kommer fra pengeinnsamling i regi av Profetens Ummah. Er det da aktuelt å sikte flere?

– Det kan vi ikke utelukke, sier politiadvokaten Kathrine Kristoff til NRK.

Ønsket lukkede dører også forrige gang

Forrige gang Ubaydullah Hussain møtte i retten ble han fengslet i to uker, selv om politiet også da ba om fire uker varetekt.

Hussain var da siktet for trusler mot to journalister og Det mosaiske trossamfunn.

Journalist i Dagsavisen Nina Johnsrud

Journalist i Dagsavisen Nina Johnsrud var en av de to som fikk trusler fra Hussain.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Krimjournalisten Nina Johnsrud i Dagsavisen har valgt å stå fram som en av de to journalistene som er blitt truet. Hun har hatt et klart budskap om at journalister og redaksjoner ikke må la seg true til taushet, heller ikke fra islamistiske grupperinger.

Også da retten forrige gang behandlet fengsling av Hussain ba politiadvokat Kathrine Kristoff om lukkede dører i tingretten, med begrunnelsen om fare for bevisforspillelse. Før fengslingsmøtet startet trakk hun derimot begjæringen fordi hun heller vil begrense detaljene i framleggelsen.

Politiet hadde lagt til grunn både bevisforspillelse og gjentakelsesfare, men retten hadde bare lit til momentet om bevisforspillelsesfare. Den dommerfullmektige som behandlet fengslingsbegjæringen mente det ikke var grunn til å si at det var gjentakelsesfare, og håpte at politiet i løpet av to uker kunne få sikret seg de nødvendige bevisene.

Nå er det gått to uker, og politiet ber om fire nye uker.

Denne gangen har de dog utvidet grunnlaget for å be om å holde Hussain i fengsel.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain har frontet gruppen Profetens Ummah i demonstrasjoner med budskap som at Norge ikke kan utelukke angrep på norsk jord fra jihadister. Her fra en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo i september.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Utvidet siktelsen

Tidligere denne uka kunne NRK fortelle at politiet utvidet siktelsen mot Ubaydullah Hussain, og ønsker fire nye uker i varetekt for islamistlederen fra organisasjonen Profetens Ummah.

Politiadvokat Kathrine Kristoff

Politiadvokaten møtte NRK tirsdag og fortalte om arbeidet med utvidet siktelse.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Til da var mannen siktet for trusler mot to journalister og Det mosaiske trossamfunn.

Tirsdag kunne politiadvokat Kathrine Kristoff fortelle at de jobbet med en utvidelse av siktelsen som innebærer trusler mot en person som vitnet i rettssaken mot Mulla Krekar og grovt heleri.

– Det er forhold han har forklart seg om i avhør. Det berører hans økonomi, og et nytt trusselforhold av nyere karakter, sa politiadvokat Kristoff i Oslo politidistrikt til NRK.

Det grove heleriet som politiet mener Hussain står bak handler om inntil 5 millioner kroner.

AKTUELT NÅ