Åpent luftrom tross askesky over Sør-Norge

Askeskyens tangerer Sør-Norge fra i ettermiddag. Flyplassene holdes likevel åpne hele 17. mai.

Vulkanen på Island

Dette skaper problemer for luftfarten nok en gang.

Foto: Brynjar Gauti / Ap

Askeskyen som blir spydd ut fra vulkanen på Eyafjällajökull på Island har 17. mai stoppet rundt 1.000 flyavganger i Storbritannia og deler av Nord-Europa.

Les også: - Askeskyen når Norge i kveld
Les også: Ny askesky truer dansk luftrom
Les også: – Askeskyen har ført til milliardtap

Ifølge statsmeteorologene i Storbritannia, er askeskyen i ferd med å nå sørspissen av Norge.

– Vi har fått beskjed om at vi ligger helt på grensen, men vi har ikke fått melding om å stenge flyplassen, sier Lufthavnsjef Øystein Østensjø ved Haugesund Lufthavn på Karmøy.

Lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand Lufthavn på Kjevik sier at heller ikke de har fått varsel om stenging.

Og det kommer de heller ikke til å få.

Fungerende informasjonsdirektør Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet sier de kommer til å holde norsk luftrom åpent ut hele 17. mai.

Legger seg over Norge

Oppdaterte kart fra Eurocontroll viser at askeskyens rødsone frem til klokken 18.00 kommer til å strekke seg østover fra Island mot Vestlandet. Den kommer imidlertid ikke til å komme inn over fastlands-Norge.

I prognosene til det britiske Metoffice står det at denne rødsonen vil omfatte hele Sør- og deler av Vestlandet frem mot midnatt. Dette omfatter Kristiansand, Haugesund og Bergen. De viser også at skyen er relativt tynn.

Skyen kommer da også til å dekke store deler av Storbritannia, den nordlige halvdelen av Spania, Benelux-landene, nordvest-Tyskland og Danmark.

Denne prognosen holder seg frem til minimum midnatt natt til 18. mai.

Det er imidlertid usikkert om asketettheten i skyen er så høy at det blir nødvendig å stenge deler av norsk luftrom, opplyser Luftfartstilsynet til NRK.

Taper stort

Det betyr imidlertid ikke automatisk stenging av norsk luftrom i de områdene som er rammet. Skulle det bli stenging, kommer det til å bety ytterligere tap for hardt askeprøvede flyselskap.

Så langt opplyser SAS at de har tapt opp mot 600 millioner kroner på vulkanasken, mens Norwegian har tapt rundt 100 millioner kroner.

1.000 avganger kansellert

17. mai stoppet asken rundt 1.000 avganger i Storbritannia og andre deler av Nord-Europa, og flere tusen passasjerer ble berørt. Storbritannia og Nederland var verst rammet.

Situasjonen bedret seg imidlertid utover dagen, og flytrafikken kom i gang igjen i London og Amsterdam mandag ettermiddag.

Den nåværende askeskyen er ventet å gå i oppløsning, ifølge Eurocontrol, som har ansvar for flytrafikken i Europa. Det vil også oppstå forsinkelser på grunn av tettere trafikk i luftrom som ligger nær de stengte områdene, heter det i en uttalelse.

Mye aske

Vulkanen under isbreen Eyjafjallajokull har spydd ut store mengder aske i måneden etter at utbruddet begynte. Mandag tårnet asken seg 8 kilometer opp i lufta over vulkanen, og det var ingen tegn på endring i aktiviteten.

Men endring i vindretningen har gitt håp om at asken tirsdag skal bevege seg nordover i stedet for mot Europa. Siden starten på utbruddet beregner vi at det er produsert 250 millioner kubikkmeter tefra (aske og annet materiale), sier den islandske geofysikeren Magnus Tumi Gudmundsson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger