Hopp til innhold

Ludvig (12): – Selvmord er det dummeste man kan gjøre

Ludvig de Presno Bjørnrud mistet en venn som tok sitt eget liv. Da bestemte han seg for at det var noe han ikke ville oppleve igjen. Nå oppfordrer han andre til å snakke med venner som sliter.

VIDEO: 12 år gamle Ludvig de Presno Bjørnrud mener det er viktig å tørre å snakke om vonde ting. Hvis du synes det er vanskelig, kan du hjelpe den som sliter med å finne en annen de stoler på eller et nummer de kan ringe, oppfordrer han.

Det kom fullstendig overraskende. Riktignok hadde Bjørnrud ikke snakket med vennen på et par måneder, men nyheten om at han hadde tatt sitt eget liv kom som lyn fra klar himmel.

– Jeg hadde aldri ventet det, det kom som et sjokk, forteller 12-åringen.

Han bestemte seg for én ting:

– Jeg vil aldri at noen skal gjøre dette igjen. Det er det dummeste man kan gjøre, sier han til NRK.

Når man ser eller leser at noen man kjenner har det vanskelig og har sånne vonde tanker, er det viktig å tørre å snakke om det. Man må prøve å finne noen de føler de kan stole på, mener han. Bjørnrud mener det også kan være en ide å prøve å få dem på andre tanker.

– Man må hjelpe dem og finne et nummer de kan ringe til. Si fra at «du kan snakke med dem», sier han.

– Man må våge å spørre

Ewa Ness er leder for Psykiatrisk legevakt i Oslo. Hun var også faglig rådgiver for den nye norske filmen «Blindsone», en film som handler om en familie som havner i dyp krise på grunn av en ung jente som sliter psykisk.

Hun er helt enig med Bjørnrud i at man må våge å spørre.

– Jeg syns det er flott hvordan du snakker om dette, du har en så åpen måte å snakke om dette på, sier Ness.

Hun mener 12-åringen rett og slett har en oppskrift på hvordan man burde være mot hverandre.

– Du bryr deg og det er bra.

Psykiateren sier mange tror det er farlig å spørre om noen har selvmordstanker, men understreker at det ikke er slik. Både erfaring og forskning viser at det hjelper å spørre.

– Det stikker ofte hull på en byll. Det viser at vi bryr oss når vi snakker om noe som er veldig vanskelig, sier hun.

VIDEO: Psykiater Ewa Ness roser Ludvig de Presno Bjørnrud for å snakke åpent om selvmord. – Ludvig har oppskriften på hvordan vi bør være mot hverandre, sier hun.

Ikke uvanlig med vonde tanker

– Det er ikke uvanlig å ha selvmordstanker i løpet av et liv. Veldig mange har hatt det. Det er heldigvis mye mer uvanlig å ta sitt eget liv, sier Ness.

Bjørnrud sier de ikke snakker direkte med venner om dette på skolen, men legger til at helsesøster har kommet og snakket med dem. Da fikk elevene beskjed om at hvis de trengte å snakke om noe, var det bare å komme.

– Men det er ikke blitt så vanlig å snakke med venner om dette, sier han.

Etter noen år med nedgang, økte antall selvmord i aldersgruppen 0 til 19 år fra 19 dødsfall i 2015 til 35 i 2016. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Av og til er selvmord og forsøk på det helt uforklarlig. Noen ganger finner vi ingen grunn, vi skjønner ingenting, sier Ewa Ness.

Hvis du får beskjed om å holde deg unna når du snakker med noen som sliter, har Ludvig de Presno Bjørnrud følgende råd: Prøv å kontakte foreldrene, slik at de får vite det.

– Hvis det fortsatt ikke funker, er det egentlig bare å ringe politiet. For dette er veldig alvorlig, sier han.

Familien til Bjørnruds venn som begikk selvmord er informert om dette intervjuet.

VIDEO: Se hele Dagsrevyen-intervjuet med Ludvig de Presno Bjørnrud og Ewa Ness.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger