Hopp til innhold

Lovforslag om barnefordeling kritiseres av foreldreforening

Regjeringen har som mål å gi fedre flere rettigheter ved samlivsbrudd. – Vi trenger en lov som har barnet i fokus, sier Erik Mørch fra Foreningen 2 Foreldre.

Skilsmisse - Illustrasjonsbilde

Kun 10 prosent av barn fra bodde hos far etter samlivsbrudd, viser en rapport fra SSB. 60 prosent av barna bodde hos mor.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Regjeringens forslag til endringer i barneloven skal styrke barns samvær med begge foreldrene. Et av de viktigste grepene er å gi foreldreansvar også til far, ifølge barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

– Dette er et stort steg i riktig retning for å anerkjenne begge foreldrene som likestilte omsorgspersoner, sier Horne til NRK.

Skuffet over regjeringen

Men ifølge Foreningen 2 Foreldre (F2F) vil ikke lovforslaget endre mye.

Erik Mørch Foreningen 2 Foreldre

Erik Mørch og F2F er ikke fornøyd med at regjeringen modererer seg på delt bosted.

Foto: Helle Westrum / NRK

– Vi ønsket at man skulle gå enda lengre når det kommer til delt bosted, sier mediekontakt Erik Mørch i F2F. Han tror politiske grunner kan være årsaken.

I rapporten «Delt bosted for barna etter samlivsbrudd – en praksis for folk flest» om barn med foreldre som ikke bodde sammen, kommer det frem at rundt 30 prosent av barna i 2012 hadde delt bosted. Rundt 60 prosent bodde hos mor, mens i underkant av 10 prosent bodde hos far.

– Delt bosted lar seg ikke stoppe. Vi ser stadig flere foreldre som velger en delt løsning, så det er bare et tidsspørsmål før dette blir gjennomført i praksis.

– Hvorfor velger stadig flere denne løsningen?

– Det kommer av at fedrene er langt mer aktive i dag enn for 10 til 20 år siden. Dette er på en måte en etterlevning av gamle dager, forteller Mørch.

null

Fortsatt bor flest barn etter samlivsbrudd med mor, men det holder på å endrer seg viser ny forskning.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Glad regjeringen modererer seg

Geir Jørgen Bekkevold (KrF)

Geir Jørgen Bekkevold og KrF er positive til endringene som er gjort, men det er fortsatt mer som må gjøres.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Geir Jørgen Bekkevold, familiepolitisk talsmann i KrF, er glad for at regjeringen går tilbake på delt bosted.

– Vi er veldig glad for at regjeringen har moderert seg i noe av det som de i utgangspunktet foreslo. Vi tror at delt bosted krever at foreldrene samarbeider godt, det kan virke mot sin hensikt hvis konfliktnivået er høyt, mener Bekkevold.

Han og KrF er positive til endringene som er foreslått til barneloven, likevel vil ikke Bekkevold love å støtte alle endringene som regjeringen vil gjennomføre.

– I prinsippet er jeg enig med regjeringen med delt foreldreskap. Men vi må være forsiktige, vi må sørge for at lovverket ikke gjør det vanskeligere for sårbare grupper, sier han.

Vil ha barna i fokus

Barneminister Solveig Horne (Frp)

Horne er fornøyd med endringene, men skulle gjerne gått enda lengre.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Horne forteller til NRK at det er bra for barna at foreldrene er likestilte som omsorgspersoner, også etter et samlivsbrudd.

– Forslagene som ligger her gjør at vi anerkjenner foreldrene som likestilte omsorgspersoner, sier Horne.

F2F mener at forslagene ikke vil ha noen stor effekt, og at de i praksis ikke vil bety noe særlig.

– Vi trenger en mer grensesettende lov, vi trenger en barnelov som har barnet mer i fokus, og som har større reaksjoner på urimelige foreldre. Det er det vi trenger, sier Mørch.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT