Hopp til innhold

Lovet å stoppe støtte - men Palestina gir fortsatt lønn til terrorister

Palestina forsikret giverland at de ville stoppe å betalte lønn til palestinske innsatte som var dømt for terror mot Israel. Men ifølge en ny rapport har palestinske myndigheter fortsatt å utbetale disse pengene.

Palestinske myndigheter, som får bistand fra bla Norge, gir fortsatt lønn til fengslede palestinske terrorister. Norge og andre giverland protesterte på dette for flere år siden, men praksisen fortsetter. Bistands-pengene går nå bare via en omvei til fangene.

Abdullah Barghouti soner en dom på livstid for å ha stått bak eller medvirket til drap på 66 israelere. Han er også dømt for å ha medvirket til drapet på 15 år gamle Malki Roth. Han mottar nå lønn fra Palestina.

Malki ble drept i 2001 i Jerusalem

Malki ble drept av en selvmordsbomber i 2001.

Foto: Privat

Malki ble bare 15 år gammel. I 2001 sprengte en palestinsk selvmordsbomber seg på en pizzarestaurant i Jerusalem. 15 mennesker ble drept.

Den ansvarlige for å ha laget bomben, Abdullah Barghouti, sitter i israelsk fengsel. Hver måned mottar han om lag ti tusen kroner fra Palestina.

Palestina hedrer flere hundre palestinske fanger, blant dem mange terrorister, med en slik månedlig lønn.

Krevde at ordningen stoppet

NRK fortalte om denne ordningen i 2013, og at pengene ble betalt av de palestinske selvstyremyndighetene. Norge gir årlig rundt 200 millioner kroner til Palestina, og sammen med andre giverland krevde myndighetene at ordningen måtte stanse.

I 2014 ga Palestinas president Mahmoud Abbas etter for presset, og sa at ordningen skulle stoppes.

Nå var det PLO, den palestinske frigjøringsorganisasjonen, som skulle betale penger til fanger, med hjelp av arabiske givere.

Men det er ikke det som har skjedd, ifølge en ny rapport.

Har fortsatt

Itamar Marcus

Itamar Marcus leder Palestinian Media Watch.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Itamar Marcus leder Palestinian Media Watch, en israelsk organisasjon på høyresiden som overvåker palestinske medier.

I en rapport hevder PMW at PLO er kun et skalkeskjul for å blidgjøre Norge og andre giverland og at det fortatt er den palestinske selvstyremyndigheten som betaler penger til terrorister i fengsler:

– Vi fant ikke bare ledelsens uttalelser i palestinske medier om at de fortsatt stod bak utbetalingene. Vi har også funnet pengeoverføringene fra Palestina til PLO som er akkurat det samme beløpet som Palestina tidligere betalte ut til terrorister i fengsel, sier Marcus til NRK.

UD bekrefter opplysningene

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NRK versjonen som Palestinian Media Watch gir.

– Vi ble kjent med i 2014 at palestinske selvstyremyndigheter overførte penger til PLO, som så finansierte denne støtteordningen for fanger. For oss var det like uakseptabelt som om pengene var kommet direkte fra palestinske myndigheter, sier statssekretær Tore Hattrem (H).

Han understreker at norske bistandsmidler ikke på noe tidspunkt har gått direkte til fangeordningen, og at Norge har protestert mot ordningen, senest denne uken.

Frp: Kutt støtten

Utenriksdepartementet sier det ikke er aktuelt å kutte i den norske bistanden til Palestina. Det er Fremskrittspartiet uenig i.

– Det er helt nytt for meg at palestinerne gjorde det på denne måten. Og dette må jo få konsekvenser i form av at bistandspengene kuttes, sier Fremskrittspartiets bistandspolitiske talsmann, Jørund H. Rytman.

NRK har gitt den palestinske ambassaden i Norge tilgang til rapporten, og spurt om en kommentar til saken. Ambassadøren svarer at han ikke ønsker å kommentere saken nå.

- Palestinske terrorister som sitter dømt i israelske fengsler, får lønn fra sine myndigheter. Det hevder en israelsk organisasjon.

Se Dagsrevyens innslag fra 2013 om ordningen med å lønne terrorister

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger