NRK Meny
Normal

Kan ikke love mer penger til beredskap

Økt beredskap på grunn av terrortrusler blir mer vanlig fremover, mener politiet, som krever ekstra ressurser. Men justisministeren kan ikke love mer penger nå.

Økt beredskap på grunn av terrortrusler blir mer vanlig fremover, mener politiet, som krever ekstra ressurser. Men justisministeren kan ikke love mer penger nå.

DAGLIGE MØTER: Statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Anundsen (Frp) og finansminister Siv Jensen (Frp) samlet for det daglige samordningsmøtet på statsministerens kontor søndag.

Politiet mener det generelle truselnivået mot Norge har økt. De tror det vil bli mer vanlig å justere opp beredskapen slik vi ser den nå.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

HÅPER PÅ MER RESSURSER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård har måttet hente inn politimannskaper fra ferie. Slikt koster penger.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi får situasjoner fremover hvor vi må gjøre noe lignende. Det tror vi. Det er mer vanlig i våre naboland. Så håper vi at ressursene i politiet blir flere, og at vi får flere hoder å spille på, uttaler politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Da terroralarmen gikk på torsdag, innebar det en kraftig opptrapping av landets politistyrke.

Poliitimannskaper er hentet hjem fra ferie for å holde vakt blant annet på flyplasser og andre transportknutepunkt. Dette koster, men ingen kjenner foreløpig prislappen på den økte politiberedskapen.

– Det koster penger å sette så mye politiressurser i arbeid, naturligvis. Men dette har vi ikke hatt noe valg på, sier Humlegård, som sier han håper på en mer permanent og robust bemanning i politiet fram mot 2020.

Utsetter pengespørsmålet

Jutsisminister Anders Anundsen er enig i at trusselbildet vi opplever i disse dager kommer til å bli mer vanlig.

Dermed må beredskapsnivået kunne skrus opp og ned på kort varsel.

Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refv

ALVORLIG: Justisminister Anders Anundsen ved siden av PST-sjef Benedicte Bjørnland på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi håper vår håndtering bidrar til at vi reelt sett reduserer trusselnivåert. Men vi må kunne skru opp raskt og tilpasse oss den til enhver tid gjeldende trusselsituasjon. Det er helt avgjørende, sier Anundsen.

– Det betyr vel at politiet trenger mer ressurser?

– Her snakker vi i første rekke om å sikre borgerne våre. Det er prioritet nummer en, så får vi ta diskusjonen om penger senere, sier Anundsen.

– Men den høynede beredskapen vi har sett koster penger?

– Ja, og det er en riktig vurdering at borgernes trygghet skal stå i høysetet, så får vi ta diskusjonen om pengene etterpå.

– Så du vil ikke love øremerkede midler til disse ekstraordinære tiltakene nå?

– Her er det helt avgjørende å tenke på borgernes trygghet og sikkerhet først, så får vi ta diskusjonen om penger senere, svarer Anundsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger