Hopp til innhold

– Vi må slepe spionene på første fly hjem

Norske politikere reagerer kraftig på påstandene om at autoritære regimer truer og spionerer på sine landsmenn som har flyktet til Norge.

Jenny Klinge

Jenny Klinge (Sp) ønsker at personer som blir tatt i flyktningspionasje skal sendes ut av landet.

Foto: Stortinget

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari (Frp) er selv flyktning fra Iran, og mener PST må prioritere problemet med innblanding av autoritære makter på norsk jord.

Foto: Frp
Michael Tetzschner

Michael Tetzschner (H) mener administrasjonen ved asylmottak bør styrkes for å oppdage press på asylsøkere fra landet de flykter fra.

Foto: Stortinget
Akhtar Chaudhry

– Så lenge en norsk borger blir overvåket på norsk jord av utenlandske myndigheter, så har vi en jobb å gjøre. Alle skal føle seg trygge på norsk jord, sier Akhtar Chaudhry (SV).

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Jan Bøhler

Jan Bøhler (Ap) sier han ønsker å ta saken opp med Utenriksdepartementet.

Foto: Stortinget

Torsdag fortalte NRK historien til flyktninger som hevder Iran driver omfattende press og overvåkning av eksiliranere i Norge. Den iranske ambassaden i Norge benekter på sin side enhver innblanding i slik flyktningspionasje.

Samtidig bekrefter PST at de har sett en økning i antall saker de siste åra som dreier seg om at flere autoritære regimer forsøker å kontrollere landsmenn som har flyktet til Norge gjennom egne agenter og ved å true asylsøkere til å bli informanter.

Frp: – PST må få ressurser og prioritere

– Dette må få konsekvenser. Det kan ikke være slik at noen bryter norsk lov og internasjonale konvensjoner systematisk i år etter år. Det er alvorlig for Norge som nasjon, og et signal om at i Norge kan du gjøre hva du vil uten at det får konsekvenser, sier Mazyar Keshvari, stortingskandidat fra Frp, og som selv er flyktning fra Iran.

– Hva kan politikerne gjøre?

– Gi PST ressurser og virkemidler til å gjøre jobben sin. Det er jo ikke det at PST ikke vil gjøre jobben sin, men de har ikke ressurser til det. Det handler også om kompetanse og riktig mannskap. Da må også dette prioriteres av øverste politisk ledelse, svarer Keshvari.

H: – Vi må ha bedre oversikt over asylmottakene

Høyres Michael Tetzschner sier til NRK at det er bekymringsfullt dersom det foregår etterretning og infiltrasjon i norske asylmottak.

– Det er jo i utgangspunktet ulovlige handlinger, og da må vi jo også reagere på de handlingene som kommer. Dette viser at det er veldig viktig å holde rede på hvem som er i disse mottakene, sier han.

Stortingspolitikeren foreslår rent administrative tiltak hvor man har noe større oversikt over hvem som kommer og går, deres bakgrunn og konkret utplassering av mennesker som man tenker kan være i en risikosone.

– Hva tenker du om påstanden om at spionasjen foregår gjennom ambassadene?

– Det er jo stor forskjell på land som respekterer menneskerettighetene og de som ikke tar det så nøye, og da er de heller ikke tilbakeholdne med å bruke diplomatiske representasjoner til slik kartlegging som vi er inne på her, sier Tetzschner, som mener vi må stole på at PST gjør jobben sin på dette området.

Sp: – Send gjerningspersonene på første fly hjem

– Det er totalt uakseptabelt og forferdelig for dem det gjelder, sier Jenny Klinge, som er Senterpartiets representant i justiskomiteen på Stortinget.

– Vi må gjøre alt vi kan med problemet her for å unngå at det er fare for dem som bor har og familien ders i hjemlandet

– Men hva skal dere gjøre med det?

– Jeg har tiltro til at PST håndterer problemet så godt de kan, men jeg mener at hvis de oppdager at en ambassade driver med organisert spionasje og overvåkning mot folk som oppholder seg i Norge, så bør vi rett og slett slepe dem på første flyet hjem, Da har de ikke noe her i landet å gjøre, sier Klinge.

Hun sier det er viktig at demokratiske land gir rom for dem som skal drive med regimekritikk fra våre land mot regimer som er udemokratiske og voldelige.

SV: – Mer politiarbeid og diplomatisk press

SVs medlem i justiskomiteen, Akhtar Chaudhry, sier flyktningspionasjen som omtales er uakseptabel:

– Det er opprørende å høre om dette. Folk skal være trygge i Norge uansett om de kommer fra Etiopia, Iran eller Notodden.

– Norske myndigheter blir oppfordret til å se nærmere på hva den iranske ambassaden driver med. Er det noe du kommer til å gjøre noe med?

– Jeg er nokså sikker på at norske myndigheter gjør det allerede, men dette må intensiveres, for så lenge en norsk borger blir overvåket på norsk jord av utenlandske myndigheter, så har vi en jobb å gjøre. Alle skal føle seg trygge på norsk jord.

– Hvordan kan norske myndigheter bli bedre til å løse dette problemet?

– Jeg tror dette må være et kontinuerlig arbeid og at vi må forsterke det både politimessig, men også diplomatisk. Vi må rette en henvendelse til Iran og gjøre dem oppmerksomme på, og kreve at dersom flyktningspionasje pågår, så må det bli en slutt på det. Så må vi bruke politiet til å finne de som evtuelt gjør dette, og dra gjerningspersonene for domstolene, sier SVs stortingsrepresentant.

Ap: – Kommer til å ta opp saken med UD

Arbeiderpartiets representant i justiskomiteen, Jan Bøhler, kjenner selv flere iranere, og vet at flyktningspionasje er et reelt problem. Han synes saken NRK omtaler er «gruvekkende» og «uhørt.»

– Vi må gjøre vårt beste for å beskytte flyktningene her. Vi må derfor forsikre oss om at PST gjør sitt beste, og at vi også bruker de redskapene vi har når det gjelder å reagere overfor ambassader, sier Bøhler.

Han sier norske myndigheter også kan reagere formelt overfor den iranske ambassaden dersom de får god nok dokumentasjon på at det drives flyktningspionasje, men at dette i så fall må gå via utenriksdepartementet.

– Hva kommer du til å gjøre med problemet?

– Jeg kommer absolutt til å se hva vi kan gjøre med saken. Jeg er sikker på at det er samme oppmerksomhet om dette i Utenriksdepartementet, og jeg kommer til å ta kontakt med dem etter hvert for å se hvordan vi kan følge opp saken, sier Bøhler.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger