Hundrevis talte Eriksson midt i mot

Nesten 50 foreninger og klubber bare i Trondheim tok formiddagen «fri» for å streike mot Erikssons forslag til ny arbeidsmiljølov. Også i resten av landet har lovforslaget vakt harme.

Demonstrasjon på torget i Trondheim

De møtte mannsterke opp for å tale Eriksson midt i mot i Trondheim.

Foto: Petter Moen Nilsen

Høstsola kom med noen varme stråler, og traff fanene til de mange oppmøtte på Torvet i Trondheim. Og talen var klar, mer midlertidig ansettelse er ikke veien å gå.

Flere hundre demonstrerte mot Erikssons forlsag til lovendringer

Flere hundre demonstrerte mot Erikssons forslag til lovendringer på Youngstorget.

Foto: Knut Erik Solhaug

– Flere midlertidige ansettelser fører ikke til flere faste ansettelser, sier Forbundssekretær Steinar Krogstad fra talerstolen.

Han snakker til hundrevis av fremmøtte på torget i Trondheim. De var først ute av markeringene landet rundt i dag. Og like etter følger både Oslo, Bergen, Verdal, Sarpsborg og Tromsø.

– Grunnloven vår de tuller med

– Det her er jo grunnloven til arbeiderne, det de tuller med her nå. Arbeidsmiljøloven er hellig, sier Thomas Meyer Simonsen som demonstrerer i Oslo.

Før markeringen tok til i Oslo hadde nærmere tusen demontranter møtt opp for å markere misnøyen mot Arbeidsministerens forslag om å gjøre det enklere å ansette midlertidig. Men denne midlertidigheten bekymrer folk, og det er konsekvensene i hverdagen som kan bli ille tror flere.

– Har du ikke fast jobb, så får du ikke lån. Du har rett og slett ingen rettigheter. Og arbeidsgiver kan gjøre hva han eller hun vil, sier Lisbeth Torvik engasjert.

Bussene sto

– Poenget med streiken er å prøve å påvirke spesielt de sentrale politikerne til å tenke seg om, sier Ole Roger Berg.

Han er hovedtillitsvalgt for de streikende bussjåførene, og brukte formiddagen til å samle og snakke med de streikende i kantina på Sorgenfri i Trondheim. Og de er ikke alene om å streike, selv om de kanskje er blant de som får mest oppmerksomhet.

Demonstrasjon på Youngstorget mot endringer i arbeidsmiljøloven

Mange hadde møtt opp på Youngstorget for å markere motstand mot forslagene til endring i arbeidsmiljøloven.

Foto: Knut Erik Solhaug

Bare i Trondheim hadde 48 fagforeninger og klubber en politisk streik eller markering tirsdag, og i resten av landet er det ingen som har oversikt over hvor mange som faktisk har eller skal streike. I tillegg kommer alle de som har deltatt på markeringene i ettermiddag, eller i kveld.

– Det er såpass alvorlig at vi håper det ringer noen bjeller i Oslo også, sier Berg.

– Streik er et lovlig virkemiddel

Og noen bjeller ringer i Oslo, men om det er lyden fagbevegelsen vil høre er en

Parkerte busser i Trondheim grunnet busstreik

Bussene sto fra klokken ni til klokka 12 i Trondheim på grunn av politisk streik.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

annen ting.

– Streik er et lovlig virkemiddel, er arbeidsministeren Robert Erikssons kommentar til dagens streik.

Til påstanden om at tiden for faste ansettelser er forbi, sier Eriksson tvert nei.

– Fast ansettelse skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv, men regjeringen ønsker at det skal bli enklere å ansette midlertidig, sier Eriksson.

Men det har han sagt før, og det har ikke beroliget arbeidstakerorganisasjonene.

Også opposisjonsparti, og demonstrasjonsnabo for dagen, Arbeiderpartiet, lar seg ikke bli beroliget av Eriksson. Fra talerstolen gikk leder Jonas Gahr Støre hardt ut mot lovendringene.

– De som står der ute, de sier ja til faste ansettelser, nei til midlertidige stillinger, og utrygge jobber, sa Støre.

I Trondheim samlet streikende og protesterende seg på torget i Trondheim klokken 13, mens det ble markert på Youngstorget i Oslo, i Tromsø og i Bergen klokka 14. I tillegg skal også Stavanger LO ha en markering tirsdag kveld klokken 18.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger