– Løse gjenstander i bil er en dødsfelle

Det lønner seg å bruke noen minutter ekstra på forberedelsene før du legger ut på påsketur. NRK.no gir deg tipsene som sørger for at du kommer tryggere fram til hytta.

Video Slik pakker du bilen til påske

NETT-TV: NRK.no og NAF gir deg tipsene for hvordan du pakker bilen trygt og effektivt til påsketuren.

Løse gjenstander i bil og feil bruk av bilbelte kan få fatale følger ved en bråstopp. Derfor er det viktig å sikre ferielasten før påskens utflukter.

Jan Ivar Engebretsen sier at mange ikke sikrer feriebagasjen sin godt nok. Ved en kollisjon vil gjenstander som ikke er sikret fortsette framover i den hastigheten bilen har.

– Folk har for mange løse gjenstander i bilen. Det kan være en dødsfelle, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF til NRK.no.

Statens Havarikommisjon for transport (SHT) har slått fast at halvparten av personene som ble drept i møteulykker i 2008 og 2009 kunne overlevd dersom de hadde pakket bilen ordentlig, og brukt setebelte.

Jan Ivar Engebretsen demonstrerer overfor NRK.no hvordan man pakker bilen, sikrer lasten, og bruker bilbelte riktig.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video Løse gjenstander i bilen

NETT-TV: NRK.no og Naf gir deg råd om hvordan du kommer trygt fram på påsketur.

Derfor bør du sikre lasten

En gjenstand på 20 kilo ved bråstopp i 50 kilometer i timen vil utgjøre en tyngde på 200 kilo, og kan være dødelig dersom den treffer et menneske.

En usikret hund eller passasjer vil dermed utgjøre en stor fare for andre personer i bilen.

– Dessverre har det hendt at en passasjer omkom som følge av en bærbar PC som lå i baksetet. Sjåføren døde ikke av kollisjonen, men av PC-en som kom bakfra i ryggen, og ga klemskade der, sier Engebretsen.

Engebretsen sier det er viktig å pakke den størse og tyngste bagasjen lavest mulig. Tunge ting bør også ligge lengst fram som mulig, slik at ikke svære kofferter får bevegelse ved en bråstopp og slår inn i seteryggen.

– Dette kan føre til klemskader hos de som sitter fastspent bak i bilen, sier Engebretsen.

Man bør pakke i myke bager for å utnytte varerommet, dessuten er det viktig å utnytte alle hulrom. PC-en og kaffekoppen, og andre løse gjenstander skal være plassert bak i bilen, ikke foran.

VIDEO: Dette er riktig bruk av bilbelte:

(Artikkelen fortsetter under klippet).

Video Riktig bruk av bilbelte

NETT-TV: NRK.no og Naf viser hvordan du sikrer deg best før du skal på påsketur.

– Alle passasjerer i bilen må være fastspent

En person omkom som følge av at en Ikea-flatpakke slo inn i seteryggen i voldsom kraft, ikke av selve sammenstøtet med motgående bil, ifølge SHTs undersøkelser av møteulykker i 2008 og 2009. En annen fikk en fryseboks på 200 kilo i seteryggen.

SHT påpeker i sin rapport hvor viktig det er at alle i bilen bruker belte, ikke bare de som sitter i forsetet. Hvis personer i baksetet sitter usikret, kan de bli kastet framover under en ulykke med voldsom kraft. I SHTs gransking omkom to personer som selv brukte bilbelte, som følge av skader påført av andre som ikke var sikret.

– Stram til beltet slik at du har minst mulig bevegelse dersom det skulle smelle, sier Engebretsen.

  • En kollisjon på 50 kilometer i timen uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.
  • En kollisjon på 70 kilometer i timen uten belte tilsvarer et fall på 19 meter.
  • En kollisjon på 90 kilometer i timen uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Les også: – Forstår ikke at leger våger å gi bilbeltefritak

Dette kan gå galt dersom bilen ikke er sikret:

Bager, sekker, ski, staver og skistøvler. Alt klart for skitur på fjellet. Men sikringen av lasten er glemt. Her flyr løse gjenstander i bilen med dødelig kraft. Krasjtesten er utført av tyske ADAC.

Krasjtest utført av tyske ADAC.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger