Lokalpolitikere vil ha personlig økonomi inn i skolen

Seks av ti kommunepolitikere sier de vil ha mer opplæring i personlig økonomi på barne- og ungdomskolen. Det viser en ny undersøkelse som Norgesbarometeret har gjort for Finans Norge.

Mattetime

Flere enn halvparten av landets lokalpolitikere mener at undervisningen i personlig økonomi er for dårlig.

Foto: Christophe LEFEBVRE / PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD

Idar Kreutzer

Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

– Vi ser et stort behov for å ruste ungdommene til en tilværelse der fristelsene og valgmulighetene blir stadig flere, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

For hva elever lærer på sin skole om sin egen lommebok varierer for mye, mener Finans Norge, interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen til banker og forsikringsselskap.

Med stadig flere fristelser på nett mener administrerende direktør Idar Kreutzer at det blir mer og mer viktig for barn og unge å lære om personlig økonomi.

– Trenger kunnskap for å være kritiske

– Det gjelder spill, hvor du kan gå inn og gjøre valg som koster mange penger, produkter som kjøpes på avbetaling, hvor regningen kommer etterpå, og forstå forskjellen på de ulike betalingsløsningene på nettet, sier Kreutzer.

Han sier at unge stilles overfor stadig flere valg, og derfor trenger å lære seg å stille kritiske spørsmål og være kritiske forbrukere.

Ifølge den nye undersøkelsen mener et lite flertall av kommunepolitikere at skolenes økonomiopplæring er dårlig. Finans Norge har i mange år jobbet for å få personlig økonomi til å bli en del av timeplanen. Målet er at unge skal forstå enkle økonomiske sammenhenger.

Anette Trettebergstuen

- Det er bra at kommunepolitikerne krever handling, sier Anette Trettebergstuen, som er Arbeiderpartiets forbrukerpolitiske talskvinne.

Foto: Arbeiderpartiet

– De må forstå at penger må tjenes før de skal kunne brukes, hvordan fungerer lån, hva er renter, sier lederen for Finans Norge.

Kanskje får Kreutzer drahjelp fra kommunene.

Men ikke fra regjeringen.

Statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet skriver i en e-post til NRK at regjeringen mener at personlig økonomi er godt dekket i de gjeldende læreplaner for matematikk og samfunnsfag.

– Alt for mange unge har ikke kontroll

Arbeiderpartiets forbrukerpolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen derimot, vil ha mer om penger i lærebøkene.

– Vi er mange som er bekymret for den enorme økningen i inkassosaker og betalingsanmerkninger som spesielt unge har, og vi ser at alt for mange unge ikke har kontroll på egen økonomi, og at de ender opp i gjeldsspiraler som får livsvarige konsekvenser, sier Trettebergstuen.

Hun mener det er bra at kommunepolitikerne er bevisste og krever handling og mer økonomiopplæring i skolen.

SISTE NYTT

Siste meldinger