LO: – NHO har blitt høye og mørke og opptrer arrogant

NHO har blankt avvist at pensjon skal bli en del av årets lønnsoppgjør. Det kan de bare glemme, sier LO og gjør pensjon til det viktigste i oppgjøret.

Gerd Kristiansen

Gerd Kristiansen og resten av LO nekter å snakke om konflikt før lønnsoppgjøret har startet. Men de innrømmer at de er frustrerte over NHO.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Norsk Industri har sagt klart og tydelig at de ikke kommer til å forhandle om pensjon i årets oppgjør.

Det nekter arbeidstakerorganisasjonen LO å forholde seg til. De snakker arbeidsgiverne midt i mot og lover at pensjon blir én av hovedsakene i vårens forhandlinger.

I dagens representantskapsmøte sa nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, at økt kjøpekraft, ivaretakelse av likelønnsutvikling og spesielle lavtlønnstillegg kommer til å være blant kravene ved siden av pensjon.

Nestleder i LO Tor Arne Solbakken kommenterer lønnsoppgjøret

– NHO opptrer arrogant

Samtidig beskylder de arbeidstakerne for å forsøke å starte forhandlingene på forskudd gjennom media.

– NHO har blitt veldig høye og mørke etter at Frp og Høyre kom til makten. De har forsøkt å forhandle oppgjøret i lang tid allerede, sier LO-leder Gerd Kristiansen før hun fortsetter:

– Når NHO blankt avviser å snakke pensjon med oss og rett over bordet fastslår at vi skal se 2-tallet i prosentvis lønnsvekst, så er det rett ut arrogant. Og det bidrar til å gjøre forhandlingsklimaet vanskeligere.

– Gjør oss frustert at NHO flagger prosentmål

Hun har ingen sans for at arbeidsgiversiden allerede flagger en prosentsats som resultat av lønnsforhandlingene allerede før forhandlingene har begynt.

Nå forbereder organisasjonen seg på at det som kan bli storstreik til våren.

– Det er tidlig å snakke om tidenes streikevår, men det gjør oss frustrert på at de så tydelig har flagget et prosentmål. Samtidig er pensjoner lagt inn, og så lenge det ligger inne så er det et konfliktgrunnlag. Når det er sagt så ønsker jeg ikke å diskutere konflikt før forhandlingene har startet, sier Kristiansen.

Fellesforbundet er det første forbundet som skal ut i forhandlinger. Lederen, Arve Bakke, kan ha satt stemningen allerede da han spøkefullt uttalte til Klassekampen:

– Vi skal levere på tjenestepensjon i privat sektor. Om ikke er Fellesforbundet uten leder.

SISTE NYTT

Siste meldinger