LO: – Håper på bedre samarbeid med Hauglie

– Svært krevende, er LOs beskrivelse av perioden med Robert Eriksson. Nå håper organisasjonen på et bedre samarbeid med Anniken Hauglie, den ny arbeids- og sosialministeren.

Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen.

Hans Christian Gabrielsen forteller om en turbulent tid og vanskelig samarbeid med Eriksson.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Robert Eriksson og Anniken Hauglie

SKIFTE: Robert Eriksson overrekker nøkkelen til Anniken Hauglie.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Mitt håp er at Hauglie evner å samarbeide bedre med arbeidslivets parter enn forgjengeren sin, sier Hans Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO.

Robert Eriksson var én av tre statsråder som måtte forlate regjeringen etter statsminister Erna Solbergs omstokking av regjeringskabalen.

– Det er en spesiell dag. Jeg skulle gjerne fullført det jeg er i gang med, men sånn er politikken, sa Eriksson til NRK onsdag.

Etter det NRK forstår har Høyre vært kritiske til måten Frp-statsråden har håndtert samarbeidet med LO på. De mener han har gått for hardt fram og vært for aggressiv i tonen.

Nå har Erna Solberg satt inn en statsråd fra Høyre.

– Når Høyre tar over dette departementet, var det ikke lenger plass til Robert. Han har hatt et tungt ansvar og gjort mange viktige endringer som kommer til å stå seg framover, sa Erna Solberg da hun orienterte om endringene på en pressekonferanse.

– Svært krevende

Robert Eriksson

FERDIG: Robert Eriksson er ferdig som arbeids- og sosialminister.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det har vært flere konfliktsaker i løpet av de to årene som har gått. I fjor reagerte LO, YS og Unio på at forslagene til endringene i arbeidsmiljøloven kom med en så kort frist at de ikke kunne behandles på en forsvarlig måte. I de nevnte endringene lå det forslag om økte muligheter for midlertidige ansettelser. LO-leder Gerd Kristiansen reagerte på hele prosessen fordi ingen av de involverte partene fikk komme med innspill til utformingen.

– Det har vært svært krevende. Vi inviterte til samarbeid, men kan ikke se at den invitasjonen ble tatt imot. Det har snarere vært to år med mye konflikt og mye uro.

En annen sak som endte med krass kritikk kom i regjeringens budsjettforslag for 2015. Der ble det foreslått at de som tjener mellom 44.000 og 88.000 kroner i året, ikke skal få sykelønn som i dag. Det måtte Eriksson gå tilbake på.

– Nå er det sånn at Eriksson har hatt hele regjeringen i ryggen når han har gjort endringer på arbeidslivsfeltet. Det endrer seg ikke med en ny statsråd. Politikken ligger fast og Sundvollen-erklæringen ligger fast, men vi er positive til å invitere til et samarbeid med den nye statsråden sier Gabrielsen.

– Har ikke ønsket skifte

Knut Aarbakke

FORNØYD: Knut Aarbakke liker måten Eriksson håndterte oppgavene som arbeids- og sosialminister.

Foto: Marit Grut / NRK

Akademikerne har derimot et helt annet synd på tiden med Robert Eriksson.

– Vi har ikke hatt noe ønske om et skifte. Eriksson har vært modig og tøff og tatt i tunge saker som ikke andre klarte å ta tak i. Han har fornyet arbeidsmiljøloven og tatt noen grep med Nav. Ettermælet til Eriksson er godt, sier Knut Aarbakke, leder for Akademikerne

– Vi har hatt et godt samarbeid. Mange har beskyldt ham for ikke å skjønne trepartssamarbeidet, det er vi ikke enige i. Vi har hatt gode prosesser og han har vært en lyttende statsråd.

Robert Eriksson har ikke besvart NRKs henvendelser om denne saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger