NRK Meny
Normal

LO-lederen hevder høyresiden har kidnappet frihetsbegrepet

YOUNGSTORGET (NRK): Høyresiden bløffer når de lover velgerne mer frihet, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

1. mai 2014 på Youngsttorget

Gerd Kristiansen (t.v.) holdt hovedtalen under 1. mai-arrangement på Youngstorget i Oslo torsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi godtar ikke at «frihet» skal være synonymt med Segway og lakrispiper og proffboksing!

LO-lederens tale bar preg av at 1. mai for første gang på åtte år feires mens en borgerlig regjering styrer landet.

– De tar æren for våre seire

I valgkampen lovet de mer frihet for enkeltmennesket, mindre statlig innblanding og økt valgfrihet. Kort tid etter valgseieren trakk Høyre og Frp fram en varslet lovendring som vil tillate proffboksing, godkjenning av segway og mer kommunalt selvstyre når det gjelder snøskuterkjøring som eksempler på hvordan den nye regjeringen skal gi mindre makt til staten og mer makt til enkeltmennesket og lokalsamfunnet.

Men ifølge Kristiansen er det bare tull av høyresidens politikk fører til mer frihet for folk flest.

– Siden høyrebølgen skylte over verden på 80-tallet har de kreftene som sloss imot frihet for alle forsøkt å ta æren for våre seire. Det skal vi ikke godta lenger, sa hun til de flere tusen tilhørerne i solskinnet på Youngstorget i Oslo.

Hennes hovedargument er at venstresiden er de sanne forsvarerne av frihet for enkeltmennesket.

– Arbeiderbevegelsen sin historie handler om kampen for frihet.

Hun trakk fram fellesskolen, Statens lånekasse for utdanning og bedriftsdemokratiet som eksempler på institusjoner som sikrer alle de samme mulighetene, uavhengig av bakgrunn.

– Vi slåss med nebb og klør

Samtidig hevdet hun at kampen ikke er over.

– Arbeiderbevegelsen utkjemper frihetskampen i dag, når vi slåss med nebb og klør imot et arbeidsliv der ungdom igjen må stå med hua i handa.

Hovedparolen for LO i Oslo er «Ja til faste ansettelser og handlefri søndag - stans regjeringens forslag».

Allerede i valgkampen lovet Høyre og Frp en rask lovendring så butikker over hele landet kan holde søndagsåpent. – En krigserklæring, svarte LO den gang.

Men protestene fra fagbevegelsen ble ikke hørt. I regjeringsplattformen til Høyre/Frp-regjeringen står det at de vil:

Tillate butikker å holde åpent på søndager. Regjeringen vil sammen med partene i arbeidslivet vurdere hvordan butikkansatte kan bli omfattet av et godt regelverk når det gjelder arbeidstid og medbestemmelse.

Løftene om medbestemmelse og et godt regelverk preller av på LO. De advarer mot at regjeringens forslag om søndagsåpne butikker ikke bare rammer de ansatte bak kassa, men også vektere, renholdere og de som jobber på lager og med transport. I stedet for en liberalisering av lovverket, krever LO at det lovfestes en nasjonal begrensning av åpningstidene.

Krangler om hvem som «eier» 1. mai

I sin tale varslet Kristiansen også kamp mot sosial dumping og økt bruk av midlertidige ansettelser.

– Vi godtar ikke at de som sa nei til demokrati på arbeidsplassene kidnapper frihetsbegrepet, tordnet hun.

Men samtidig som Kristiansen oppfordrer venstresiden til å ta frihetsbegrepet tilbake, hevder arbeidsminister Robert Eriksson fra Frp at venstresiden og LO har kidnappet arbeiderenes dag.

I en kronikk i dagens VG oppfordrer han arbeiderne til å ta dagen tilbake.

«Dagen fremstår nå som et sosialistisk pliktløp, der enkelte grupperinger blander inne paroler som er lite relevant for arbeidsliv og arbeideres rettigheter», skriver han.

– LO-lederen har uttalt at jeg ikke er meningsberettiget til å ha synspunkter rundt 1. mai’ opprinnelse og historie. Det synes jeg er trist, men det bare beviser at hun prøver å skape et skille på at alle ikke har samme muligheten eller skal føle eierskap til 1. mai, sier Robert Eriksson til NRK torsdag formiddag.

– Hun forsøker å skape et inntrykk av at det kun er venstresiden som har eierskapet til 1. mai. Det er jeg uenig i, 1.mai tilhører alle arbeidere, sier Eriksson.

Eriksson sier at han stiller seg svært uforstående til at Kristiansen påstår at høyresiden har kidnappet frihetsbegrepet.

– Vi har ikke kidnappet noe frihetsbegrep, vi har bygd på frihetsbegrepet helt siden partiet ble stiftet i 1973. Jeg er svært overrasket over at Kristiansen mener at frihetsbegrepet også er noe som bare tilhører venstresiden, sier Eriksson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger