LO truer lokale Ap-folk med vraking

«Stem mot vikarbyrådirektivet, eller blir vraket fra valglistene i 2013.» Slik forsøker flere lokale LO-topper å trumfe gjennom viljen sin i striden om vikarbruk.

Åge Hansen, LO-leder i Moss

LO-lederen i Moss, Åge Hansen, sier han vil motarbeide renominasjon av Ap-politikere fra Østfold som sier ja til vikarbyrådirektivet.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Vi ønsker jo å ha de stortingsrepresentantene som kan gjøre en best mulig jobb for våre medlemmer i LO, og da må det være legitimt å vrake.

LO-lederen i Moss, Åge Hansen, sier rett ut at Stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet som stemmer for vikarbyrådirektivet ikke kan regne med å bli gjenvalgt.

Kamp mellom LO og Ap

Senere i dag kommer LO-sekretariatet etter det NRK.no erfarer til å stemme imot det omstridte EU-regelverket som skal sikre vikarer og faste ansatte like vilkår.

Ap mener direktivet vil rydde opp i vikarbransjen, mens fagbevegelsen frykter resultatet blir færre faste ansettelser og økt vikarbruk.

– Vi ser på vikarbyrådirektivet som en trussel mot et anstendig arbeidsliv, sier Hansen.

Han legger ikke skjul på at han forsøker presse stortingsrepresentantene Irene Johansen og Svein Roald Hansen til å gjøre som LO vil: si nei til vikarbyrådirektivet.

– Lar meg ikke true

Begge østfoldrepresentantene stemte for det omstridte EU-direktivet da Aps stortingsgruppe behandlet saken før jul.

Dersom de ikke ombestemmer seg, mener LO Moss det er helt greit å vrake dem.

– Jeg alene har ikke makt til å vrake dem, men LO har en innflytelse på den prosessen som skjer i den forstand av mange av våre tillitsvalgte også er tillitsvalgte i Arbeiderpartiet, sier han til NRK.

Svein Roald Hansen sier til NRK at han ikke lar seg presse.

– Jeg reagerer på at ledere i LO kommer med den type trusler. Det er ikke slik vi driver faglig politisk samarbeid, sier stortingsrepresentanten for Østfold.

Etterlyser saklig debatt

Også lenger nord i landet opplever hans partikolleger samme type trusler fra LO.

Wenche Heimdal, som leder LO i Namsos, mener fagbevegelsen er i sin fulle rett til å arbeide mot representanter som stemmer for vikarbyrådirektivet.

– De må jobbe for det som er til beste for medlemmene våre. Hvis de ikke gjør det, så blir det veldig vanskelig å gå inn i en valgkamp å støtte opp om dem i valgkampen. Da må vi prøve å finne andre representanter som kan tale vår sak, sier Heimdal.

Stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Susanne Bratlie, reagerer kraftig på det hun opplever som rene politiske trusler.

– Det synes jeg ikke noe om. Jeg synes at i en demokratisk debatt så skal man diskutere saklig, sier Bratlie.

Sammen med Gerd Janne Kristoffersen og Arild Stokkan-Grande får hun beskjed fra LO om at renominasjonen kan ryke om de ikke snur.

Ap: – LO bestemmer ikke over oss

Men Arbeiderpartiet sentralt ser ut til å ta hardkjøret fra LO mer stor ro.

Anette Trettebergstuen

Anette Trettebergstuen, Ap.

Foto: Stortinget

Vi tar truslene til etterretning, sier Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, når hun blir konfrontert med truslene i Politisk Kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Ifølge Trettebergstuen vil ikke LO lykkes med denne aggressive taktikken.

– Jeg tror ikke dette er en farbar vei å gå, sier hun.

Hun forsøker iherdig å overbevise LO om at vikarbyrådirektivet ikke kommer til å føre til at det blir fritt fram for vikarbruk.

– Vi mener at direktivet ikke kommer til å svekke arbeidsmiljøloven slik at det skjer, sier hun.

Men den voldsomme mobiliseringen fra LO tyder på at argumentene ikke er overbevisende nok, i hvert fall ikke for fagbevegelsen.

Trettebergstuen understreker at Arbeiderpartiet ikke vil la seg presse av LO i denne saken.

– LO bestemmer ikke over Arbeiderpartiets politikk, men de har innflytelse, sier hun.

LO-ledelsen vil foreløpig ikke kommentere saken overfor NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger