Normal

20.000 ut i streik mot vikardirektiv

Fagbevegelsen går i dag til politisk streik mot EUs vikarbyrådirektiv. Direktivet slår fast at vikarer skal ha like gode rettigheter som faste ansatte.

Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen sier han forstår bekymringen LOs medlemmer har rundt EUs vikarbyrådirektiv.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har sagt ja til å innføre EUs vikarbyrådirektiv. Flertallet av LOs medlemmer streiker i dag mot direktivet.

Rundt 20.000 arbeidstakere, 29 steder i landet vil legge ned arbeidet mellom klokken 12.30 og 16 i dag.

Selv om motstanden er tydelig og kraftig i mange av LOs medlemsforbund, er både LO Stat og Industri Energi positive, mens ett forbund fortsatt sitter på gjerdet, skriver NTB.

Dagbladet har loddet stemningen hos 11 av de 15 faste medlemmene i LO-sekretariatet. Åtte av disse vil gå imot det omstridte direktivet. I sekretariatet sitter også lederne for de to forbundene som sier ja.

Vil føre til mer vikarbruk

Vikarbyrådirektivet slår fast at vikarer skal ha like gode betingelser som fast ansatte. Men fagbevegelsen mener det vil føre til mer bruk av vikarer og svekking av retten til faste stillinger.

LO-leder Roar Flåthen sier han forstår bekymringen og at sekretariatet stilte en del krav til regjeringen for at LO skulle kunne støtte direktivet.

– Nå foreligger regjeringens forslag til tiltak. LO vurderer disse i en løpende prosess med forbundene og vil ta endelig stilling innen høringsfristen, sier Flåthen til NTB.

20.000 ut i streik

El og IT-forbundet, Fagforbundet, Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Transportarbeiderforbund og Skolenes Landsforbund har alle lagt ned veto mot direktivet.

Rundt 20.000 arbeidstakere, 29 steder i landet vil legge ned arbeidet mellom klokken 12.30 og 16 i dag.

Se oversikt over markeringene her

I Oslo starter markeringen kl. 14.00, mens det er andre starttidspunkter i andre deler av landet. Det finnes for øyeblikket ingen samlet oversikt over de forskjellige arrangement.

Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet har varslet politisk streik onsdag 18. januar mellom 14:00 og 14:15. Streiken berører alle T-banens og trikkens linjer i tillegg til busslinjer som kjøres av Unibuss.

Se hvilke linjer som berøres her

– Krevende sak for Arbeiderpartiet

Magnus Takvam

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Foto: Ole Kaland / NRK

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier denne saken er krevende for Arbeiderpartiet.

– Det er en krevende sak, særlig fordi SV har bestemt seg for å gå imot og at Senterpartiet i prinsippet er imot direktivet. Senterpartiet vil vente på hva LO sentralt lander på før de tar en endelig avgjørelse.

Saken har ført til en stor splittelse i regjeringen.

– Det er en stor mobilisering i fagbevegelsen i kjernetroppene til Arbeiderpartiet. Det gjør det vanskelig for partiet.

– Hvorfor er Arbeiderpartiet for dette?

– Det skal veldig mye til for at Arbeiderpartiet sentralt går imot et direktiv som skal implementeres på grunn av EØS-avtalen. NHOs argumenter om at vikarbruken vil bli mer omfattende som følge av direktivet er mye av grunnen til at venstresiden i fagbevegelsen og SV går imot direktivet, sier Takvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger