Hopp til innhold

Buss og ferge kan rammes hardt av streik

Buss og ferge kan rammes hardt av streik fra kommende helg. Både LO og YS varsler at flere tusen som arbeider i kollektivtrafikken på vei og sjø kan tas ut i streik fra søndag.

Eresfjord fra Fjord1

MULIG STREIK: Det kan bli streik i buss- og fergetrafikken dersom ikke arbeidstagerne i LO og YS blir enige med NHO under meklingen i tariffoppgjøret med frist natt til søndag 11. april.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tirsdag varslet LO at hvis partene ikke blir enige innen fristen, vil 23.548 arbeidstakere i NHO-bedrifter streike fra arbeidstidens begynnelse, senest fra kl. 06.00, søndag 11. april.

Årets tariffoppgjør begynner med kravoverlevering

KLAR TIL STREIK: Konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar til å ta ut over 23 000 medlemmer i streik fra søndag morgen.

Foto: Berit Roald / NTB

– Vi beklager at dette rammer passasjerer i buss- og transportsektoren, men det er streik som er vårt virkemiddel om vi ikke kommer til enighet i mekling, sier konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NRK.

– Men er dette tiden for en mulig streik, i en krisetid?

– Vi tar ut bedrifter som ikke nødvendigvis er de som er hardest rammet av krisen, men som nå stiller seg solidarisk med dem som er hardest rammet, svarer Følsvik.

Storstreik

Det kan altså bli storstreik fra søndag morgen, om ikke LO og NHO blir enige i tariffoppgjøret med frist natt til søndag 11. april. Buss og ferge kan rammes hardt.

LO har tidligere varslet plassoppsigelse for til sammen 179.002 medlemmer, dersom det blir mulig opptrapping av en eventuell streik.

LOs nettsider har de lagt ut oversikt over samtlige bedrifter som er omfattet av streikevarselet.

Buss, båt og ferge

Kollektivtrafikk blir hardt rammet dersom det blir streik i privat sektor.

LO og YS har valgt å ta ut en rekke kollektivtrafikk tilbud i flere fylker.

Unibuss, Fjord1 og Norled er blant transportbedriftene som er tatt ut.

– Vi har alltid som mål å bli enige, men er også forberedt på streik, om det blir nødvendig. Jeg konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Med dette streikevarselet viser vi styrken og solidariteten i frontfagsmodellen. Vi tar kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang, og stiller oss solidarisk bak kravet om et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, legger Følsvik til.

Busser

PARKERT: Busser over hele landet kan bli parkert dersom sjåførene går ut i streik søndag.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Arbeidstagerorganisasjonen YS melder at over 5.500 bussjåfører over hele landet blir tatt ut i streik hvis det ikke blir enighet i lønnsoppgjøret.

– Hvis vi ikke kommer til enighet med NHO innen meklingsfristen, tar YS ut over 5.500 bussjåfører over hele landet i streik, opplyser Eirik Bornø, leder for YS Privat.

Les også: Klar til å streike for å opprettholde kjøpekraften

Fergekøer på Vestlandet

På Vestlandet er det flere viktige fergesamband som blir rammet av en eventuell streik. Langs E39 fra sør til nord blir fergeruter både på Mortavika – Arsvågen (Fjord1), Halhjem – Sandvikvåg (Torghatten Nord), Lavik – Oppedal (Norled), Lote – Anda (Norled) og Solevågen – Festøya (Fjord1) rammet. Mortavika – Arsvågen og Halhjem – Sandvikvåg er to av de tre mest trafikkerte fergesambandene i Norge.


– Om det blir streik, må folk planlegge for at de kanskje kan bli stående igjen på fergekaiene på grunn av redusert kapasitet. Om en er tålmodig og kommer i god tid, så vil en komme seg over, sier regionleder Tor Kristoffersen i Fjord1 til NRK.

– Jobber i fare

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO mener en streik kan sette bedrifter og jobber i fare.

Nina Melsom

ADVARER: - En streik setter jobber i fare, mener direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

Foto: Bjarne Sørhus / NHO

– Vi er nå i mekling og har tillit til at vi med Riksmekler hjelp vil klare å finne en løsning, slik at vi unngår en streik. Det forutsetter selvsagt forhandlingsvilje hos begge parter. LO har varslet et streikeuttak som vil kunne gå utover mange bedrifter som allerede er hardt rammet av krisen vi står i. En streik nå vil ikke tjene landet vårt, men sette bedrifter og jobber i fare, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger