Klar til å streike for å opprettholde kjøpekraften

LO står hardt på kravet om at kjøpekraften skal opprettholdes i årets lønnsoppgjør. Onsdag overleverte de kravene til arbeidsgiverne og gikk rett i forhandlinger.

 Årets tariffoppgjør begynner med kravoverlevering

LØNNSOPPGJØRET ER I GANG: Onsdag overleverte konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.h.) kravene til NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

Foto: Berit Roald / NTB

Dermed er årets krevende lønnsoppgjør i gang.

Og det står mye på spill: Kampen om kjøpekraften, veien ut av krisen og over 200 000 uten jobb.

Etter at LOs krav var overlevert til NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid, gjorde konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik det klart at det blir et svært krevende lønnsoppgjør.

Årets tariffoppgjør begynner med kravoverlevering

KLART KRAV: Konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever blant annet at kjøpekraften opprettholdes i årets lønnsoppgjør.

Foto: Berit Roald / NTB

– Vi kommer oss ikke ut av krisen med å spare oss til fant framover. LO aksepterer ikke reallønnsnedgang og svekket kjøpekraft, sier Følsvik til NRK.

Avstanden mellom partene er stor etter at NHO har signalisert en utgangsposisjon som er lavere enn forventet prisvekst, og arbeidsgiverne viser til konkurransesituasjonen med utlandet som hovedbegrunnelse.

Her står striden i lønnsoppgjøret

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, det vil si at det bare forhandles om lønn. Blir ikke partene enige, hverken under forhandlingene de nærmeste dagene eller i eventuell mekling, blir det streik fra midten av april.

Spent stemning

De rundt 750 ansatte ved Kværner Verdal verft i Trøndelag er spente på utfallet av de pågående forhandlingene mellom LO og NHO i Oslo. På grunn av smittevernhensyn foregår lønnsoppgjøret digitalt på et hotell i sentrum av byen. Koronakrisen preger både lønnsforhandlingene og klubblederen for Verkstedklubben på verftet, Ståle Johansen.

Ståle Johansen, klubbleder Verkstedklubben, Kværner Verdal

MOTIVERT TIL STREIK: Ståle Johansen, klubbleder for Verkstedklubben ved Kværner Verdal i Trøndelag, er klar til å streike i vår, i kampen for å opprettholde kjøpekraften.

Foto: Eivind Aabakken

– Her er vi konkurranseutsatt industri, men det er ingen grunn til å gjøre folk fattigere for å komme ut av krisen, med reallønnsnedgang, som arbeidsgiverne tydeligvis vil. Vi må kunne benytte oss av tjenestene som service- og handelsnæringen leverer. Der er det mange som er hardt rammet av krisen. Da gjelder det å opprettholde kjøpekraften for å få folk tilbake i jobb, sier Johansen til NRK.

– Hvordan er motivasjonen for en eventuell streik blant dine medlemmer, i en krisetid?

– Så aggressivt som NHO og Almlid har gått ut denne gangen og tydelig argumentert for reallønnsnedgang, vurderer jeg risikoen for streik større i år enn i fjor. Det blir et tøft oppgjør. Vi håper og tror naturligvis på løsning gjennom forhandlinger, fastslår klubblederen på Kværner Verdal.

Moderasjon

NHO har gjennomført undersøkelser blant sine medlemsbedrifter i forkant av lønnsoppgjøret. De danner grunnlaget for arbeidsgiverorganisasjonens utgangspunkt i forhandlingene.

Prisstigningen her i landet er beregnet til 2,8 prosent, mens lønnsveksten for Norges handelspartnere er beregnet av OECD til å ligge på 2,2 prosent. Da arbeidsgiverne onsdag mottok kravene fra LO, var administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, opptatt av bedriftenes konkurranseevne.

Nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler

VELDIG MODERAT: Administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, Ole Erik Almlid, vil ha et veldig moderat lønnsoppgjør i år.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Vi står midt i en krise og veldig mange bedrifter ligger nå nede, med virksomheten stengt, så vi må være veldig moderate i år. Og vi er nødt til å sikre at norske bedrifter styrker seg i konkurransen med utlandet og ikke motsatt, gjennom å ha et lønnsoppgjør som rammer bedriftene ekstra hardt i år. Det vil være veldig alvorlig, sier Almlid til NRK.

Akademikerne brøt meklingen i lønnsoppgjøret

KAN BLI ARBEIDSKONFLIKT; Årets lønnsoppgjør startet onsdag og dersom partene LO og NHO ikke bli enige, kan det blir streik fra midten av april.

Foto: Fredrik Hagen

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger