Hopp til innhold

LO og NHO sitter på overtid for å unngå streik

LO og NHO forhandler på overtid mandag formiddag for å unngå storstreik. Etter det NRK kjenner til kan det nå gå mot en løsning i forhandlingene.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland

MEKLER I NATT: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland mekler mellom LO og NHO i mellomoppgjøret. Da fristen gikk ut, var det fortsatt betydelig avstand mellom partene.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

  • Litt før klokka 14 kommer det signaler fra meklingen om at det nærmer seg en løsning, og at de trolig kommer i mål i løpet av ettermiddagen.

Nær 23.000 LO- og 1600 YS-medlemmer blir tatt ut i streik dersom ikke partene i mellomoppgjøret blir enige. Ansatte fordelt på rundt 750 bedrifter i bransjer som hotell, renhold, bryggeri og transport går ut i streik mandag morgen, om NHO og arbeidstakerorganisasjonene ikke blir enige. Dragkamp om generelt tillegg

Rett etter klokka 8 kom riksmekler Mats W. Ruland ned fra der forhandlingene foregår i sjuende etasje til femte i bygget der Riksmekleren holder til, men han sa ikke noe til de ventende pressefolkene som sto der.

Klokka 11 la NHO ut en melding om at meklingen fortsetter på overtid.

Etter det NRK forstår pågår det nå en dragkamp om det generelle tillegget. Norsk Industri har tidligere sagt at de ikke kan akseptere at tillegget skal være på over tre prosent.

Pressen venter hos riksmekleren

Pressen venter hos riksmekleren.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I forkant av meklingen sa partene at de er forberedt på lange dragkamper. NHO har opplyst at det er «lite sannsynlig» med en ny pause i meklingen, og at partene antakeligvis vil sitte lenger på overtid.

Kan bli storstreik

Blir ikke LO og NHO enige, er LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er omfattet av det første streikeuttaket.

Dette er blant de bransjene som rammes:

  • Renhold: Ca. 1000 renholdsarbeidere over hele landet kan tas ut i streik, og det kan gå ut over renholdet i bedrifter og virksomheter i privat sektor som benytter seg av renholdstjenester.
  • Renholdsmedarbeidere innenfor flyplasser, sykehus og sykehjem vil ikke bli tatt ut i første uttak, skriver LO på sine hjemmesider.
  • Frisører: 449 frisører fordelt på 157 salonger vil tas ut i en eventuell streik.
  • Kundetjenester: En rekke bedrifter innen installasjon, energi og heis vil tas ut i streik. Dette vil ramme elektroinstallasjonstjenester over størstedelen av landet – også på ulike verft og anlegg innenfor oljesektoren. Kundetjenestene hos bl.a. Telenor og komplett vil også bli rammet av streiken.
  • Rørleggere: Store rørleggerfirmaer i Oslo, Bergen og Trondheim vil bli tatt ut i streik.
  • Varelevering: Godstransport over hele landet vil bli rammet, ved at ansatte i store selskap som Post Nord og DHL tas ut i strek. Vareleveringen til Rema 1000-butikkene stopper opp fordi lageransatte og sjåfører i Rema 1000 tas ut i streik. Gjenvinningsbransjen rammes ved at Norsk Gjenvinning tas ut i streik.

Klokka 23 søndag sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland at avstanden mellom partene var «betydelig» og at forhandlingene var krevende.

I innspurten sitter ledelsen i LO og NHO i direkte forhandlinger. Ingen av partene vil si hva det er det forhandles om.

LO har bedt alle sine medlemmer møte til jobb som vanlig mandag.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v) og NHO-sjef Ole Erik Almlid

MOTPARTER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter bruddet i lønnsforhandlingene 14. mars.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sjelden mekling

Lavlønnstillegg og generelle tillegg er tema i meklingen mellom LO og NHO.

– De som trodde at dette kom til å bli en enkel mekling fordi det bare dreier seg om økonomi, tar feil, sa Ruland.

Det er første gang siden 2013 at det mekles i et såkalt mellomoppgjør, hvor partene bare forhandler om lønn. Nå er det opp til riksmekleren å finne kompromisset, som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

– Streikefaren er til stede. Vi vet ikke om det vil bli en løsning, sa riksmekleren.

Lavlønnstillegg hard nøtt

Lønnsoppgjøret i privat sektor danner rammen for de kommende oppgjørene utover våren og vil påvirke lønnsveksten for de fleste nordmenn.

Partene har begge håp om en løsning, men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye.

Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet fra LO er ikke kjent, men før forhandlingene sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til VG at man burde se en lønnsøkning på minst fire prosent.

Motparten Stein Lier-Hansen, som er leder i Norsk Industri, kontret med at det er «uaktuelt» å se tretallet.

I tillegg vil arbeidstakerne ha et ekstra løft for lavtlønte, som de mener har blitt hengende etter.

Sentrale lavlønnstillegg er ifølge FriFagbevegelse ett av de største stridstemaene og kan bli en hard nøtt å bli enige om.

Bekymring blant arbeidsgivere

Arbeidsgiverne ser imidlertid med bekymring mot det internasjonale markedet og mener norske bedrifters konkurranseevne må styrkes etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst, men partene har vært uenige om hvor stor veksten skal være.

YS-leder Erik Kollerud

YS-leder Erik Kollerud forhandler med NHO på vegne av sine medlemmer. Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media er blant dem som er tatt ut i første streikeuttak om YS ikke blir enige med NHO.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NRK rekrutterer for tida deltakere til Hele Norge snakker. Du starter påmeldinga ved å svare på spørsmålet under

AKTUELT NÅ