LO: – Redd for at høy ledighet biter seg fast

– Det har kommet for lite tiltak, og det har kommet for sent. Det er regjeringens ansvar, sier LO-leder Gerd Kristiansen om den økende ledigheten.

Gerd Kristiansen

LO ER UTÅLMODIG: - Flere og flere familier i Norge rammes. Da er det ikke greit at vi har en regjering som er så avventende, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Nå er hun redd for konsekvensene av det hun mener er feilslått politisk håndverk.

– Uansett hva man spør finansministeren om for tida, er svaret skattekutt. Men situasjonen er mye mer komplisert enn at man bare kan bruke skattekutt som medisin. Det er ikke sånn at markedet klarer å rydde opp i alt, mener Gerd Kristiansen.

Selv om hun er kritisk til regjeringens tempo i kampen mot ledigheten, hilser hun likevel flere av de nye tiltakene velkommen.

Uansett hva man spør finansministeren om for tida, er svaret skattekutt

GERD KRISTIANSEN

– Men vi trenger ytterligere styrking av og fleksibilitet i permitteringsordningene, enda flere tiltaksplasser og støtte til omstilling i bedriftene, oppfordrer Kristiansen, som er redd tiltakene kommer for sent.

LES OGSÅ: 124.000 var arbeidsledige i juni

– Flere familier rammes

– Det er regjeringen sitt ansvar å håndtere situasjonen vi nå står oppe i, men jeg vet ikke om jeg har de store forhåpningene. Trendene er jo veldig tydelige. Flere og flere familier i Norge rammes. Da er det ikke greit at vi har en regjering som er så avventende, sier LO-lederen.

Landsorganisasjonens største frykt er at ledigheten biter seg fast på et vedvarende høyt nivå.

– Både olje- og gassnæringen og leverandørindustrien er truet. Dette griper om seg og vil få ringvirkninger i norske kommuner. Skatteinngangen vil bli lavere, flere vil bli ledige og det må kuttes i velferd. Hele det norske samfunnet vil bli rammet, advarer Gerd Kristiansen.

Flere og flere familier i Norge rammes. Da er det ikke greit at vi har en regjering som er så avventende

gerd kristiansen

LES OGSÅ: Støre: – Regjeringen er passiv kampen mot arbeidsledighet

Solberg: – Må ikke svartmale

Tidligere i dag møtte statsminister Erna Solberg (H) pressen i forkant av regjeringens budsjettkonferanse.

– Det er turbulente og usikre tider internasjonalt. Her hjemme preges vi av fallet i oljeprisen. Men vi skal ikke glemme at det finnes flere lyspunkt i norsk økonomi. Vi må ikke svartmale situasjonen, sier Solberg.

Erna Solberg og Siv Jensen
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ifølge arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er regjeringens medisin mot ledigheten; arbeid, aktivitet og omstilling,

– Jeg har forståelse for alle som er urolige og usikre på om de har en jobb å gå. Det er noe som denne regjeringen tar på alvor. Derfor setter vi i verk tiltak for å møte ledigheten på kort og lang sikt, sier Eriksson.

Mista jobben i oljen – starta eige selskap

– Er ikke foroverlent

Til tross for dette mener LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen at regjeringen er for passiv, og at dette vil bidra til økte forskjeller i samfunnet.

Det er mye mer effektivt å møte ledigheten med aktive tiltak i en tidlig fase

hans christian gabrielsen

– Vi har en regjering som ikke er foroverlent i kampen mot økt ledighet. Det er mye mer effektivt å møte ledigheten med aktive tiltak i en tidlig fase. Jo lenger du venter, jo større er sjansen for at ledigheten biter seg fast på et varig høyt nivå, påpeker Gabrielsen.

Hans Christian Gabrielsen, LO-leder
Foto: Trond Isaksen

– De nye endringene i Arbeidsmiljøloven medfører at unge arbeidstagere må gå i midlertidige stillinger. Dermed settes fremtiden på vent og sjansene for å etablere seg, få lån og egen bolig er små. Å la unge mennesker gå ledige er en uendelig sløsing med menneskelige ressurser, understreker LOs nestleder.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger