NRK Meny
Normal

LO-lederen: – Jobb nummer én er arbeid til alle

Gerd Kristiansen gir et kraftig spark til regjeringens håndtering av den økende arbeidsledigheten. – Vi krever en ny kurs for landet vårt med ledere som tar ansvar, sier LO-lederen.

Gerd Kristiansen

KLAR TALE: Gerd Kristiansen er tydelig på hva hun mener om dagens regjering.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Youngstorget var fylt opp og sola var igjen framme over Oslo by. Men det er likevel noen mørke skyer som hviler over 1. mai-markeringen på grunn av den stadig stigende arbeidsledigheten.

Det ble også en hovedpunkt i talen til LO-leder Gerd Kristiansen. Hun dro fem Arbeiderpartiets slagord som ble etablert under krisetidene på 30-tallet: «Hele folket i arbeid».

– Kamerater, vi skal aldri akseptere 135.000 arbeidsledige i Norge. Vi skal ikke lene oss tilbake og si at det ikke er krise fordi det ikke merkes så godt i Oslo ennå. Vi vil bo i et land der andres krise også er vår krise, sa Kristiansen til de frammøtte på Youngstorget.

– Regjeringen tvinner tomler

Hun hintet sterkt til at regjeringen og statsminister Erna Solberg ikke vil si at Norge er i krise. LO-lederen hadde ikke mye positivt å si om regjeringens tiltak for å få ned arbeidsledigheten.

– Vi har en regjering som tvinner tomler og gjør for lite for sent. De har et helt annet mål enn arbeid til alle, nemlig skattekutt til de rikeste, sa Kristiansen.

– 50 personer har mistet jobben hver dag siden Høyre og Frp overtok makten. Skal 50 personer fortsette å miste jobben hver dag før de blir kastet ut av regjeringskontorene? For ut skal dem, kamerater!

1. mai Youngstorget

ARBEIDERNES DAG: Folk står samlet på Youngstorget i Oslo for å høre årets 1. mai-taler søndag formiddag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– En dag for sorg

Når 1. mai markeres er det bare timer siden LO Stat og staten ikke kom til enighet i lønnsforhandlingene og må møtes hos Riksmekleren for videre mekling. Streiken i hotell- og restaurantbransjen ble trappet opp lørdag morgen. Nå er over 6.000 medlemmer av Fellesforbundet i streik. De fikk sin fulle støtte av LO-lederen.

– Kamerater, vi kan slå tilbake, og det skal vi gjøre, sa Kristiansen.

Men før den klare talen til de streikenes motparter og til regjeringen, ville LO-lederen minnes de 13 personene som døde i helikopterulykken fredag.

– Dette er en dag for glede og kamp, men også en dag for sorg. Vi minnes våre kamerater som mistet livet på vei fra jobb fredagen. Vå tanker er hos de pårørende, kolleger, selskapet og de forbundene som mistet noen av sine, sa Kristiansen.

Hun ba om ett minutts stillhet før hun fortsatte talen sin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger