Hopp til innhold

LO-lederen til angrep på mødre som jobber deltid

Når man jobber 37,5 timer i uka, er det fortsatt god tid til å være sammen med barna sine, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

Nyvalgt LO-leder Gerd Kristiansen (57), 6. mai 2013

LO-leder Gerd Kristiansen tror mange kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å være den som tar hovedansvar for barna hjemme.

Foto: NRK

I Aftenposten i dag tar LO-lederen et kraftig oppgjør med norske kvinner som velger å være hjemme med barna sine i stedet for å jobbe.

Kristiansen tror mange kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å være den som tar hovedansvar for barna hjemme.

– At morsrollen i enkelttilfeller brukes til å hegne om revir, det tviler ikke jeg et sekund på, sier Kristiansen til NRK.

God tid til barna

Hun mener man fortsatt har god tid til å være sammen med barna sine dersom man jobber fulltid.

– Det er en realitet at vi jobber 37,5 timer i uken, og at det er litt over ett døgn. Det handler om å se at den tidsklemma mange lever i, ikke handler om bare jobben, men om mye, mye mer, sier Kristiansen.

– Arbeidslivet har behov for hver eneste arbeidstaker. At mange jobber deltid er ikke bra for det norske samfunnet. Deltidsarbeid bør være unntaket, ikke hovedregelen, sier LO-toppen.

Får ikke nok pensjonspoeng

Ifølge Statistisk sentralbyrå er nærmere 450.000 av Norges 2,5 millioner arbeidstakere deltidsansatte. Det øker behovet for import av arbeidskraft, påpeker Kristiansen.

Kristiansen forteller til Aftenposten at LO mottar mange henvendelser fra kvinner som tror de kan pensjonere seg når de runder 62, men som ikke har tjent opp nok pensjonspoeng.

– Mange er ikke klar over hva det betyr å jobbe deltid opp mot pensjonsrettigheter, opp mot hva som skjer hvis man blir stående alene med forsørgeransvar. Vi hviler på deltidskulturen uten å tenke på hva det vil si for den enkelte eller for den enkelte arbeidsplass, sier Kristiansen.

AKTUELT NÅ