Trues med Zyklon B

Leder for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Jon Reidar Øyan, blir truet med den livsfarlige gassen Zyklon B i et brev han fikk i posten sist fredag.

Brevet dukket opp etter at LLH-lederen var med i en debatt om vold mot homofile i Tabloid på TV2 torsdag 13. september. I brevet står det at homofile ikke har livets rett, og at det beste som kunne skje var at de ble utryddet.

- Jeg er både provosert, sjokkert og litt redd, sier Jon Reidar Øyan til NRK.

Anmelder saken

Jon Reidar Øyan, leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring.

Jon Reidar Øyan fikk drapstrusler i posten.

Foto: Bjørn Lecomte/gaysir.no

Øyan også tidligere blitt truet og hetset etter at han har snakket med media, men aldri så ille som nå.

- Denne personen sier det hadde vært en glede å gi oss en dose Zyklon B fordi den "sover man så godt av". Vi vet jo at de brukte denne gassen under 2. verdenskrig for å gasse ihjel jøder, homofile og andre i konsentrasjonsleirene, og jeg blir sjokkert over at det finnes folk i Norge som reagerer så sterkt på at noen vil tale de homofiles sak.

Uttalelsen i brevet gjør at Øyan anmelder saken til politiet i Oslo.

- Truslene er drøye, og linken til gassing i konsentrasjonsleirene er ekkel. Det er et krystallklart brudd på ytringsfriheten å komme med slike drapstrusler mot både meg og andre homofile, mener Øyan. - Jeg synes det er forkastelig.

Redd for å gå på gata

Øyan sier han prøver å distanserer seg fra alle trusler han får, men at det nå har gått så langt at det preger hverdagen hans.

- Brevet har gått inn på meg, og jeg har blitt litt redd. Jeg ser meg over skuldra når jeg går på gata og følger med om noen står nær meg når jeg låser meg inn i leiligheta, forteller LLH-lederen.

Forsvaret undersøker saken

Avsenderen oppgir både navn og adresse, men navnet er trolig fiktivt. I følge avsenderen jobber han i hæren, og påstår at han har støtte fra kolleger som ønsker at homofile skal utryddes.

Øyan videresendte brevet til Forsvarsdepartementet på fredag, og fikk svar fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen der hun skriver at det er et fryktelig brev, og at hun vil se nærmere på saken. 

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsdepartementet har undersøkt personellregisteret sitt.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi har gjennomgått personellregisteret vårt, men kan ikke finne noen ved dette navnet i vår organisasjon, opplyser Forsvarsdepartementet til NRK. - Innholdet i brevet er selvfølgelig ikke forenlig med verdisynet i Forsvaret, og vi tar sterk avstand fra slike holdninger.  

Politiet i Oslo bekrefter at de har mottatt en anmeldelse i saken, men vil foreløpig ikke si hva de eventuelt vil gjøre.

Brevet

Dette er hatbrevet Jon Reidar Øyan fikk i postkassa etter at han deltok i Tabloid 13. septemer

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger