Politiet hadde uhell på Slottet: Livvakt skjøt i veggen

Det gikk galt da en av livvaktene i Den kongelige politieskorte (DKP) skulle øve med pistolen i et våpenrom tilknyttet Slottets stallgård.

Slottet

TREKKØVELSE: I våres ble det avfyrt et vådeskudd på Slottet i forbindelse med det politiet kaller en «trekkøvelse».

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hendelsen skjedde 30. april i år og oppstod i forbindelse med det politiet kaller en «trekkøvelse». Dette er en øvelse der livvaktene trener på å trekke pistolen ut av hylsteret og sikte mot et mål.

– Vi bekrefter at det ble avfyrt et vådeskudd i et våpenrom liggende i tilknytning til stallgården utenfor slottsbygningen 30. april i år. Vådeskuddet ble innrapportert på vanlig måte, og etterforskes av Spesialenheten, sier Ole Vidar Dahl, leder for enhet for nasjonale bistandsressurser, tilknyttet Oslo politidistrikt, i en SMS til NRK.

Ole Vidar Dahl

Ole Vidar Dahl, leder for enhet for nasjonale bistandsressurser, tilknyttet Oslo politidistrikt

Foto: Christer Sev / NRK

Tjenestemannen har gjennomført standard prosedyrer som innebærer kvalitetssikring og ny sertifisering. Tjenestemannen er nå i tjeneste.

Ifølge en rapport fra Politidirektoratet som NRK har fått innsyn i, står det at vådeskuddet skjedde i et våpenrom som politiet disponerer på Slottet. Ingen ble skadet, men skuddet laget et merke i veggen. Hendelsen skjedde ved nitiden på morgenen denne søndagen i april.

– For oss er det viktigste at distriktet har iverksatt tiltak slik de skal etter uønskede avfyringer, og at Spesialenheten er blitt varslet, sier seksjonssjef Jørn Scheldrup i Politidirektoratet.

Vil ikke kommentere

Liv Øyen

Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker, bekrefter at de har mottatt saken fra Oslo-politiet.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker Liv Øyen sier de har mottatt saken og besluttet etterforskning:

– Vi kan bekrefte at Spesialenheten har mottatt en sak fra Oslo politidistrikt vedrørende et vådeskudd som skal ha skjedd 30. april. Saken etterforskes, men jeg kan ikke gå inn i noe fakta eller opplysninger for øvrig som vi har i saken.

NRK har vært i kontakt med Slottet. De vil ikke uttale seg rundt sikkerhetsspørsmål og henviser til politiet i Oslo.

Politidirektoratets innrapportering:

Vådeskudd på slottet

Avfyrte skudd på prinsessens skole

Det er ikke første gang at en av kongefamiliens politivakter skyter i veggen.

I fjor skrev NRK at en livvakt avfyrte et vådeskudd på skolen til prinsesse Ingrid Alexandra. Livvakten ble umiddelbart tatt ut av tjeneste, og han måtte testes på nytt for å få komme tilbake på jobb. Han måtte også undersøkes av eksterne psykologer.

Oslo internasjonale skole - vaktboda til DKP

VÅDESKUDD: I januar 2016 avfyrte en livvakt et skudd inne i denne vaktbua på den internasjonale skolen i Bærum mens han passet på landets fremtidige dronning.

Foto: Simon Solheim / NRK

Livvakten ble mistenkt for uforsiktig omgang med skytevåpen, men Spesialenheten for politisaker la bort saken fordi de mente det ikke var nok bevis for å konkludere med at livvakten hadde gjort noe straffbart.

SISTE NYTT

Siste meldinger