NRK Meny
Normal

– Droner kan være livsfarlige i feil hender

Vi trenger en bedre sikkerhetskultur, mener droneflygere.

Anders Martinsen med drone

FARLIG LEKE: Andes Martinsen advarer dronebrukere og at uvettig bruk kan koste dem dyrt.

Foto: NRK Sørlandet

– Droner kan være livsfarlige i feil hender, sier daglig leder Anders Martinsen i kommersielle droneflygeres interesseorganisasjon, UAS Norway.

Tallet på ulykker og nestenulykker med droner økte kraftig i fjor. 27 ganger var norske rutefly innblandet i episoder og nestenulykker med droner i norsk luftrom i 2015.

Av de 27 rapporterte hendelsene utgjorde 16 hendelser hvor droner kom i direkte konflikt med bemannede fly. I august kolliderte en drone med et småfly over Vestfold.

Aldri tidligere er det rapportert om så mange hendelser. Nye regler nekter nå droner å fly innenfor en radius på fem kilometer fra norske flyplasser.

Droneflygerne selv mener en bedre sikkerhetskultur vil gi økt trygghet, og varsler at de vil lansere en holdningskampanje til våren.

Vi er engstelige for at folk bruker droner på en dum måte.

Anders Martinsen i droneflygernes interesseorganisasjon

– Målet er klart; Vi må bidra til å skape gode holdninger for bruk av ubemannede luftfartøy, uansett om det er for gøy eller kommersielt bruk, sier Anders Martinsen som er daglig leder for droneflygernes interesseorganisasjon.

Han sier foreningen har fått positive signaler fra Samferdselsdepartementet, Avinor, Luftfartstilsynet, Norsk Flygelederforening, forsikringsselskapene og salgsleddene.

33 000 droner i Norge

Anders Martinsen

Anders Martinsen er droneflygernes talsmann.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Han anslår at det på fire år har vært en firedobling av antall privateide droner her i landet, og at tallet er oppe i om lag 33 000.

Han ser med økende uro på at det han mener er useriøse dronebrukere som ødelegger for mer profesjonelle aktører.

– Vi er engstelige for at folk bruker droner på en dum måte. Dessverre har vi sett at de fleste uheldige episoder skjer med ikke-godkjente piloter. Folk som i utgangspunktet har gode hensikter, kan overvurdere sin egen og dronenes kapasitet, noe som kan sette andres sikkerheten i fare, påpeker UAS-lederen.

Kan bli farlig – og dyrt

Han advarer uerfarne dronebrukere mot å ta sjanser som kan koste dem dyrt.

– Vi har eksempler hvor noen fyrer opp en drone i hagen uten å tenke på begrensninger og farer. De tenker for eksempel ikke på at Luftambulansen uten forvarsel kan dukke opp og ha behov for landingsplass, uten at piloten skal måtte bekymre seg for om det er en drone i lufta, illustrerer Martinsen.

Han sier forsikringsselskapene nå er i ferd med å ta tak i det økende antall dronebrukere.

– De er blitt flinkere til å informere om hvilket objektivt ansvar man har som privat droneeier. Uansett hva som er årsaken til at din drone faller ned og skader mennesker, bygninger eller i verste fall treffer et fly, så er det ditt ansvar, understreker han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger