NRK Meny
Normal

Advarer mot livsfarlige barneputer

Barneputer i bil er direkte farlige. Det mener Trygg Trafikk og den europeiske forbrukerorganisasjonen ICRT.

Barnesete for bilen
Foto: ScandinavianStockPhoto

Både barneseter og barneputer er i dag tillatt som sikringsutstyr.

Men småbarnsforeldre NRK har snakket med var helt på linje med organisasjonene:

- Selvfølgelig er barneseter sikrere enn bare en sittepute, sier flere. Men selv om myndighetene innførte nye og betydelig strengere regler i fjor, var putene en av de anbefalte løsningene.

Store mangler 

Da loven om sikring av barn ble vedtatt i fjor ble det skapt stor usikkerhet om hvorvidt barn skulle bruke barnestol eller barnepute som sikringsutstyr i bil.

Mens det tidligere bare var påbudt med sikringsutstyr for barn opp til fire år, kom det krav om sikring av barn helt opp til ti-tolv år.

Et stort problem var at det barn helt opp til 135 cm skulle sikres med godkjent utstyr, men ingen barneseter var godkjent for unger over 36 kilo. Mange barn er for tunge og kan ikke sikres etter loven.

Etter mye rabalder da loven ble innført i fjor, anbefalte samferdselsminister Liv Signe Navarsete barneputer for større barn. Hun etterlyste samtidig større barneseter.

- Livsfarlig

Siden reglene trådte i kraft, har bruken av bilputer økt. Det bekymrer kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk:

Kristin Øyen, kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk

Kristin Øyen, kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk

- Særlig ved sidekollisjoner er barn veldig utsatt. Dessverre pådrar de seg ofte hodeskader, noe som kan være fatalt, sier hun. Å unngå slike skader var en av grunnene til at den nye loven ble innført. - En beltestol med belter og med beskyttelse både i ryggen og på sidene beskytter ungene mye bedre, .

Kristin Øyen viser til kollisjonstester som viser at barn lett slår hodet mot sidene i bilen. - Barn er mye bedre beskyttet inne i en barnestol enn på en enkel sittepute - særlig ved nettopp sidekollisjoner.

Mer om barneseter

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger