Lite påsketrafikk i koronastengte Norge

Det var lite som minnet om den tradisjonelle påskeutfarten fredag, men i år kan småturene ta seg opp i den stille uke, tror Statens vegvesen.

E6 utenfor Bolleland

TOMT: Det var lite påskeutfart på E6 ved Mjøsa i Innlandet fredagen før den stille uke.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Påska er normalt sett en av årets største utfartsperioder. I år er det imidlertid ventet langt mindre trafikk, siden helsemyndighetene har bedt Ola og Kari Nordmann om å holde seg hjemme.

På Norges hovedflyplass fredag før palmesøndag var det tomme terminaler, ingen køer og få folk å se.

– Det er mellom 4000–5000 mennesker som skal fly inn eller ut fra Oslo lufthavn i dag. På en vanligvis stor utfartsdag som denne skulle over 90.000 passasjerer ha reist. Det er et dramatisk fall i passasjertrafikken på 90–95 prosent, sier Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn.

Oslo Lufthavn Gardermoen

STILLE: På Oslo lufthavn Gardermoen var det ingen køer og få folk å se fredag formiddag. Det er 90–95 prosent færre reisende fra lufthavnen denne påska sammenliknet med tidligere påsker, ifølge Avinor.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Har boller, etterlyser kunder

Det bugner av boller i disken hos Bolleland Shell på Espa. Med og uten sjokolade, vaniljekrem, kanel, rosiner eller karamell. Men kundene er det få av.

– Vi skulle egentlig ha solgt 13.000 boller i dag, men nå håper vi på at vi kan selge 2000. Det er 70 til 80 prosent nedgang, sier eier av Bolleland, Morten Støen til NRK.

På en vanlig vintertrafikkdag har den populære bensinstasjonen langs E6 rundt 3000 kunder. Nå har de knapt klart 600 på det meste. Alle faste ansatte er permitterte 50 prosent som følge av koronastengte Norge.

Påskerekorden er 17.376 solgte boller på én dag. I år kommer de til å se langt etter sultne påsketurister når nordmenn tilbringer påska hjemme.

– Det er veldig kjipt. Ikke moro at folk mister jobben sin, sier Støen.

Rune Gulbrandsen

– KJIPT: Eier av Bolleland på Espa Morten Støen hadde håp om at de skulle runde sin egen bollerekord i påska siden det er glimrende forhold i fjella og lite snø i lavlandet. Isteden er halvparten av de ansatte permittert.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Kan bli mer trafikk enn vanlig

– Det er rolig i dag, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Vegvesenets fem veitrafikksentraler overvåker som vanlig trafikken over hele landet i påska. Ifølge Karbø har veitrafikken i Norge generelt blitt halvert de siste ukene på grunn av koronastenging.

– Men vi tror at flere kommer til å kjøre noen kortere dagsturer i nærområdet i påska, så det kan generere litt mer trafikk enn normalt i den stille uke, sier Karbø.

Statens vegvesen advarer mot fristelsen å kjøre klampen i bånn på tomme veier.

– Vi har fått melding fra politiet som har registrert flere tilfeller av uvettig kjøring med høy fart. Det er ikke heldig. Man må følge trafikkreglene, selv om det er lite trafikk, sier Karbø.

Han minner om at man ikke bør øke presset på helsevesenet ved å risikere flere trafikkulykker.

Påsketrafikk

NORMALT: Vanligvis pleier det å dra seg til med køer på veiene i påsketider. Dette bildet er fra E6 Eidsvoll i påska 2015

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fra fulle til tomme tog

Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef NSB

Vy har mistet mellom 80 og 90 prosent av kundene som følge av koronasituasjonen, anslår Åge-Christoffer Lundeby. Bildet er fra Oslo S i fjor.

Foto: Astri Husø / NRK

Tog- og kollektivselskaper har allerede redusert tilbudet i påska.

– Normalt ville vi satt opp ekstra kapasitet i påsken, men sånn er det definitivt ikke nå, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til NTB.

Vy har mistet mellom 80 og 90 prosent av kundene som følge av koronasituasjonen, anslår han.

Samtidig forbereder kollektivselskapet Ruter seg på at mange blir i hovedstaden i påska.

På sentrale holdeplasser setter Ruter inn vektere som skal sørge for at folk venter på neste båt, buss eller trikk dersom det er mange passasjerer om bord fra før.

I avisannonser minner Ruter folk på at de bør unngå å reise kollektivt dersom de ikke må.

Oslo lufthavn Gardermoen

ENSOMT: Det var få reisende på Oslo lufthavn fredag.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger