NRK Meny
Normal

Listhaug: Bøndene får i overkant mye

– Regjeringen synes i utgangspunktet at bøndene får i overkant nå, sier landbruksminister Sylvi Listhaug etter at Venstre og KrF plusset på hennes tilbud i jordbruksoppgjøret. – Statsråden er åpenbart svekket, mener Senterpartiet.

Sylvi Listhaug

– Det er en utfordring at bondeorganisasjonene ser at bare de protesterer høyt nok, så kan de gå til Stortinget og få mer i potten, sier landbruksminister Sylvi Listhaug.

Foto: Ole André Rekkedal / NRK

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier det er unikt at Stortinget griper inn i landbruksoppgjøret, og mener Listhaug er svekket som statsråd.

Foto: Tor René Stryger

Listhaug må nå finne 250 millioner ekstra, etter at KrF og Venstre på onsdag forhandlet fram en økning i regjeringens tilbud til bøndene.

– I utgangspunktet synes regjeringen nå at bøndene får i overkant. Vi ville gi samme lønnsutvikling som andre grupper, som sykepleiere og vernepleiere. Nå får de mer, fordi KrF og Venstre ønsket det, sier Listhaug i Politisk Kvarter på NRK P2.

– Det er klart det er en utfordring at bondeorganisasjonene ser at bare de protesterer høyt nok, så kan de gå til Stortinget og få mer i potten, legger Listhaug til.

Hun legger til at det endelige oppgjøret likevel er noe regjeringen «kan leve med».

– Vi får igjen så mye annet. Blant annet har vi doblet melkekvotene, som gjør at bøndene kan satse større, sier Listhaug.

– Listhaug er svekket

Etter to uker med demonstrasjoner og protester fra bøndene mot Listhaugs tilbud i jordbruksoppgjøret, grep Stortinget inn. Sammen med regjeringspartiene, laget KrF og Venstre en ny avtale, som blant annet sikrer mer penger til små bønder og sikrer bøndenes tidligpensjon.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener statsråden er svekket:

– Ja, selvfølgelig. Her viste jo Bondelaget med all tydelighet at de var sterkere når det kom til stykket enn det Listhaug var. Hun hadde for dårlig kontakt med Stortinget, og visste tydeligvis ikke hvor flertallet i Stortinget var, sier Vedum.

Han sier at det har aldri har skjedd før at Stortinget har gått inn og detaljstyrt landbrukspolitikken på denne måten.

– 80 prosent av budsjettet til Listhaug går gjennom landbruksoppgjøret. Nå har hun blitt detaljstyrt fra et kontor i Stortinget, sier Vedum.

– Vi er ikke overkjørt

Listhaug mener derimot at hun har fått til mye av det hun ønsket i jordbruksoppgjøret.

– Premisset ble utviklet på mitt kontor. Jeg er glad for at vi nå har en avtale. Den inneholder en kursendring i norsk politikk og de største forenklingsgrepene i norsk historie. Det var også utgangspunktet for forslaget jeg la fram, sier Listhaug.

Hun har flere ganger advart Stortinget mot å gjøre endringer i oppgjøret, fordi det vil undergravde ordningen med at bøndene og regjeringen forhandler fram en avtale sammen. Listhaug mener likevel at forhandlingsinstituttet ikke er svekket etter Stortingets inngripen de siste dagene:

– Nei, for i denne avtalen er det klart forankret at det skal videreføres. Vi vil neste år gå inn i forhandlinger og basere tilbudet fra staten på de merknadene som ligger i årets oppgjør, sier Listhaug.

– Har du ikke da mistet mye makt?

– Vi er ikke overkjørt. Vi har faktiske fått gjennomslag for de viktigste kursendringene, nemlig at heltidsbonden skal få bedre betalt, og at vi skal doble melkekvotene så folk kan satse større. Det var noe av drivkreftene i tilbudet som staten la fram, sier Listhaug.

Bondeprotest i Oslo

Tusenvis av bønder demonstrerte i Oslos gater mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret. For to dager siden forhandlet KrF og Venstre fram en ny avtale med 250 millioner mer i potten.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger