Hopp til innhold

Listhaug: – Vi øser ut penger til integrering

Regjeringen vil ha færre kvoteflyktninger og heller prioritere integrering av allerede bosatte flyktninger. – Satsingen står ikke i forhold til antall flyktninger, sier SV.

Sylvi Listhaug på regjeringens nasjonale integreringskonferanse

Sylvi Listhaug (Frp) vil ha jevnere kvalitet på integreringsarbeidet i kommunene.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I fjor ble det bosatt mer enn 15 000 flyktninger i Norge. Det er det største tallet noensinne.

I år blir mer enn 10 000 mennesker bosatt, men neste år faller antallet kraftig. Da er det forventet at kommunene skal bosette drøyt 4 000 innbyggere.

Samtidig foreslår regjeringen å kutte antall kvoteflyktninger til 1 120 neste år. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vil heller bruke ressursene på å integrere de som allerede har kommet.

Ikke bra nok, mener SV.

SV vil ha flere tiltak

Karin Andersen

Karin Andersen (SV) etterlyser flere tiltak for å lykkes med integreringen.

Foto: Stig Weston / SV

– Jeg har sittet og bladd og bladd i budsjettforslaget, men jeg klarer ikke å finne noen satsing. Den står stille fra i fjor og står ikke i forhold til det antall flyktninger som er bosatt i kommunene, sier Karin Andersen (SV), leder for kommunalkomiteen på Stortinget.

Andersen mener Listhaug og regjeringen må legge konkret handling bak ordet «satsing». Hun savnet blant annet:

  • Bedre språkopplæring.
  • Flere arbeidsmarkedstiltak rettet mot bosatte flyktninger.
  • Mer satsing i bydeler med høy andel innbyggere med innvandrerbakgrunn.
  • Satse mer på tiltaket «jobbsjansen».

– Jeg savner satsingen, sier Andersen.

Den kritikken blåser Listhaug av.

Skal integrere 80 000 flyktninger

Hun peker på at det ligger 17 milliarder kroner i budsjettet som kommunene skal bruke på integrering, blant annet til å finansiere introduksjonsprogrammet. Det er, ifølge Listhaug, en dobling på få år.

– Vi skal bruke ekstremt store beløp på dem som har kommet og fått opphold, og de siste årene dreier det seg om nær 80 000 mennesker. De voksne skal i jobb og barna skal på skolen, og dette skal gå i hop, sier Listhaug.

Integreringsministeren sier at ett av problemene hun kommer til å bruke tid på fremover, er å stille strengere krav til hvordan kommunene gjennomfører introduksjonsprogrammet og integreringen av flyktninger i den enkelte kommune.

– Vi øser ut penger for at kommunene skal drive integrering, og kvaliteten er svært varierende. Noen kommuner er veldig flinke, mens andre har katastrofalt dårlige resultater som først og fremst går utover de flyktningene som er bosatt i disse kommunene, sier Listhaug.

Den tiraden får Andersen til å riste på hodet.

– Det statsråden sier om intodruksjonsordningen er helt riktig, men spørsmålet er: Hvorfor har du ikke gjort noe med det før? Vi har visst lenge at ordningen kunne vært bedre og at det er stor forskjell mellom kommunene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ