NRK Meny
Normal

Listhaug: – Vi bør ha bedre kontroll

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener vi trenger bedre kontroll over hvem som oppholder seg i landet. Nå sender hun et forslag på høring med tiltak som gjør det vanskeligere å jukse med ID.

Nærbilde av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, blå bakgrunn

STRAMMER INN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener myndighetene må få bedre kontroll over hvem som befinner seg i landet. Hun syns ikke det er greit at flere tusen er i Norge under falsk ID.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

NRK fortalte i dag at så mange som 27.000 utlendinger i Norge kan ha bodd her under falsk identitet, ifølge anslag fra Nasjonalt ID-senter.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har forståelse for at folk blir bekymret over det høye tallet, og sier det ikke er bra at det befinner seg personer i Norge som myndighetene ikke har oversikt over.

– Nettopp derfor intensiverer regjeringen arbeidet med å få mer oversikt over situasjonen. Vi sender nå ut et nytt høringsforslag som skal gjøre det vanskeligere å jukse.

Sendes ut før nyttår

Listhaug sier i dag at det nye høringsforslaget vil bli sendt ut allerede før nyttår. Forslaget inneholder flere innstramminger som vil gjøre det vanskeligere å bruke falsk identitet i Norge:

  • Politiet skal få oppbevare fingeravtrykk av asylsøkere i ti år
  • Fingeravtrykk skal knyttes til passet

Innvandrings- og integreringsministeren sier det også vil være naturlig å se på ansiktsgjenkjenning og vurdere nye måter å få oversikt over hvem personene er, for å hindre mer juks med identitet.

– Svært uheldig

Også innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, mener det nå er på høy tid å rydde opp i ID-kontrollen.

– Det er svært uheldig at man gjennom mange år ikke har tatt denne problemstillingen på alvor. Nå må vi anskaffe det nødvendige utstyret og kompetansen vi trenger slik at folk ikke kan jukse seg til opphold og velferdsgoder.

Mazyar Keshvari

KREVER HANDLING: Mazyar Keshvari i Frp etterlyser mer fokus på innstramminger og ID-kontroll.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Tallet kan være overdrevet

Utlendingsdirektoratet mener noe av årsaken til det høye tallet er feilregistreringer og ikke bevisst ID-juks. Det presiserer også Listhaug.

– Det kan være dobbeltregistreringer, men det er et mål for norske myndigheter å ha oversikt hvem som befinner seg i Norge til enhver tid. Særlig med tanke på den sikkerhetssituasjonen som er i verden i dag.

Hun tror de nye forslagene i som blir sendt på høring, vil gjøre det lettere å få kontroll over ID-jukset.

– Det er en krevende jobb, men vi trenger disse nye virkemidlene, sier Listhaug.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger