Hopp til innhold

Listhaug: – Forstår kritikken fra Sverige

Sylvi Listhaug (Frp) sier hun forstår at svenske politikere reager. Likevel angrer hun ikke på at hun reiste til Stockholm-bydelen Rinkeby i går. – Vi må lære av hverandre, fremholder hun.

Sylvi Listhaug besøker Manglerud politistasjon og Mortensrud senter

ANGRER IKKE: Sylvi Listhaug står fast ved at hun var i Sverige for å lære, ikke for å drive valgkamp.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Innvandrings- og integreringsministeren fikk spørsmål om gårsdagens Sverige-tur da hun besøkte politiet på Manglerud i Oslo.

– Hva tenker du om at svenske politikere oppfattet det som en provokasjon?

– De har en annen debatt i Sverige, og langt mindre åpenhet enn vi er vant til i Norge. Her tar vi tak i utfordringer og diskuterer dem. Så sånn sett har jeg forståelse for det, sier Listhaug.

Löfven mener Listheug blander seg inn i svensk innvandring- og integreringspolitikk

Omstridt tur

Da det ble kjent at Listhaug skulle besøke Rinkeby for å lære av det Listhaug mener er feiltrinn i svensk innvandrings- og integreringspolitikk, valgte migrasjonsminister Heléne Fritzon å avlyse sitt planlagte møte med statsråden.

Sveriges statsminister Stefan Löfven støtter nå avgjørelsen hennes, ifølge VG. Også byrådslederen i Stockholm reagerer på turen.

Det var vanskelig å snakke med andre enn journalister, for dere er som vepser rundt meg.

Sylvi Listhaug (Frp)

– Det må vi ta til etterretning, men nå har jo Stefan Löfven vært på Aps landsmøte tidligere i år og støttet dem, så han har vel sine preferanser i norsk politikk, sier Listhaug til NRK.

– Jeg syns det er dumt at vi ikke fikk til møtet i går, og ser fram til å samarbeide med min svenske kollega senere, utdyper hun.

Avviser valgkamp

Mange har kritisert Listhaugs skattefinansierte tur for å være mer valgkamp enn et offisielt oppdrag som statsråd. Selv holder hun fast ved at hun var i Sverige for å lære.

– Det jeg er opptatt av, er det vi har lært i Sverige: At det er viktig å sette inn støtet tidlig der man ser utfordringer. Derfor foreslår regjeringen å bevilge 30 millioner til politiet i Sør-Oslo neste år, sier hun.

Sylvi Listhaug besøker Manglerud politistasjon og Mortensrud senter

SOM VEPSER: Sylvi Listhaug hevder hun ikke fikk snakket med noen innbyggere i Rinkeby, fordi journalistene «er som vepser» rundt henne. Her møter hun pressen på Manglerud i Oslo.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Jeg hadde planer om å reise til Sverige i vår, men så ble jeg gravid, fikk et barn og hadde permisjon. Så jeg fikk det ikke til før nå. Men jeg syns det var et nyttig besøk, sier hun.

– Fikk du snakket med noen av de som bor der?

– Det var vanskelig å snakke med andre enn journalister, for dere er som vepser rundt meg, svarer statsråden.

Listhaugs departement inviterte selv med seg pressen til både Rinkeby og Manglerud.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger