NRK Meny
Normal

Listhaug vil stanse skinketurnéen

Landbruksminister Sylvi Listhaug sier hun vil stanse ordningen med at serranoskinke reiser tre ganger mellom Spania og Norge før den havner i butikkhyllene her hjemme.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp)

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug mener det er uhørt at serranoskinke skal fraktes rundt i Europa før den når norske kjøpere.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg vil sette en stopper for ordningen med skinka. Det vil jeg ta initiativ til når vi skal forhandle med EU. Det er uhørt at en skinke skal ta en turné på tre ganger rundt om i Europa før den havner i norske butikkhyller, sa landbruksministeren da hun gjestet Dagsrevyen i kveld.

– Tror du EU vil godta dette?

– Jeg tror det vil være forståelse for å gjøre dette på en annen måte. Skinka kan ta én tur, i stedet for tre, sa Listhaug.

Innenfor regelverket

Det sier landbruksministeren etter at NRK har fortalt om serranoskinkas ferd fra Spania til Norge, tilbake til Spania og så til Norge igjen. Alt er innenfor reglene.

Årsaken er en egen regel i EØS-avtalen (artikkel 19) som åpner før den tollfrie importen av hel, spansk skinke med ben.

Ved så vidt å passere norskegrensa som skinka status som norsk råvare fra det norske tollvesenet. Deretter er den klar for en ny trailertur tilbake til Serranoens hjemland, Spania.

Bondelaget mener skinketurneen er misbruk av ordningen.

– Det er ikke i tråd med intensjonen for ordningen. Jeg synes ikke det virker særlig fornuftig, sier leder for Bondelaget Nils T. Bjørke.

Høy klimapris

Salget av skinkene Serrano, Parma og Pata Negra har tatt av i Norge. Ifølge Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund fraktes det 450 tonn skinke til Norge hvert år.

Ikke alt importeres inn tollfritt, men den tollfrie importen er med på å holde gjennomsnittsprisen nede.

For å få det til er klimaprisen høy: Noen av skinkepakkene som er å finne i norske butikkhyller har reist 10.000 kilometer.

Landbruksministeren om serranoskinke-produksjonen

SE VIDEO: Sylvi Listhaug sier hun vil ha slutt på skinketurneen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger