Hopp til innhold

Listhaug til angrep mot hovedtaler under arrangement mot ekstremisme

SARPSBORG (NRK): Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) rettet pekefingeren mot teolog Muhammad Tahir-ul-Qadri, da hun talte til muslimsk ungdom på leir mot ekstremisme fredag.

Talte til muslimsk ungdom på leir mot ekstremisme.

Sylvi Listhaug gikk hardt ut mot teologen Tahir-ul-Qadri, da hun talte for muslimske ungdommer om islamisme.

– Altfor mange ungdom har blitt kaldblodig drept i islams navn, åpnet Listhaug fredagens tale med, samtidig som hun serverte en lang liste av europeiske byer der ekstremister har gjennomført terrorhandlinger.

I konferansesalen på hotellet i Sarpsborg satt omkring 500 personer fra flere europeiske land. De deltar på en sommerleir arrangert av organisasjonen Minhaj-ul Quran.

Listhaug skrøt av arrangørene for å sette kampen mot ekstremisme på kartet.

Muhammad Tahir-ul-Qadri Sylvi Listhaug

REKKE OG RAD: Sylvi Listhaug var blant dem som ble plassert på scenen under åpningen av ungdomskonferansen til Minhaj-ul Quran i Sarpsborg. På første rekke satt teolog Muhammad Tahir-ul-Qadri.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

– Er han for steining?

Tilhørerne hørte prest Sunniva Gylver snakke om fellestrekkene mellom kristendommen og islam, og de hørte fylkesordfører Ole Haabeths oppfordring om å slutte med «oss og dem»-språkbruk.

Og de hadde hørt Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, ta avstand fra terrorisme og omtale islam som fredens religion.

Hovedtaler Muhammad Tahir-ul-Qadri, teologen bak «fatwaen mot selvmordsbombing og terrorisme» var nestemann på talerstolen etter Listhaug.

Da sa Listhaug:

– Er virkelig dagens hovedtaler for steining som straffemetode? Dødsstraff for blasfemi? At islamske lover bør settes over vestlige lover? Dette er ikke forenlig med norske og vestlige verdier. Jeg er spent på foredraget som kommer etterpå.

Forsvarer invitasjonen

Overfor NRK utdyper Listhaug hvorfor hun er skeptisk til ul-Qadri.

– Jeg har lest i diverse aviser at han har frontet meninger utenfor Europa som er sterkt i strid med gjeldende verdier i Norge, enten det er ytringsfrihet eller dødsstraff for blasfemi. Jeg synes det er veldig viktig å være tydelig på at sånt blir avslørt, sier Listhaug.

Etter en kort prat med pressen, går hun inn for å høre foredraget til teologen.

Etterpå sier hun til NRK at hun er glad ul-Qadri tar avstand fra terrorisme, men er skuffet over at han ikke svarte på flere spørsmål knyttet til andre verdispørsmål.

Tahir-ul-Qadri ønsket ikke å stille til intervju etter sitt foredrag, men arrangøren forsvarer at de inviterte ham til Norge og ungdomsleiren.

– Han er en anerkjent stemme i kampen mot ekstremisme, og en av dem som er mest aggressive i kampen mot IS. Når institusjoner som FN og Georgetown University i USA anerkjenner ham, ser vi på det som et positivt signal, og mener vi kan invitere ham til Norge, sier Hamza Ansari, styremedlem i Minhaj Ungdom, til NRK.

Får støtte og kritikk

I internasjonale medier er det flere ganger blitt trukket fram et videoklipp som skal vise at ul-Qadri taler med to tunger i spørsmål om straff for blasfemi, ett budskap overfor vestlig publikum og et annet i Pakistan.

Venstres Abid Raja syns det var bra at Listhaug tok opp dette.

– Det første jeg sa til henne var at det var bra spørsmål, og det er synd vi ikke fikk svar. Vi er i Norge, det er et fritt demokrati. Her må man tåle å bli stilt spørsmål og særlig på et så sensitivt område som handler om ytringsfriheten som er bærebjelke i vårt demokrati, sier Raja til NTB.

Shoaib Sultan, MDG-politiker og rådgiver ved Antirasistisk Senter, synes imidlertid talen var problematisk.

– Det var feil sted å ta opp dette. Frekkhet er ikke en norsk verdi. Det var ikke noen grunn til å si det på den måten til en gjest. Jeg synes det er helt greit at hun stiller spørsmål, men det burde vært i en annen kontekst og kanskje av en journalist, sier Sultan til NRK.

Han mener Listhaug ikke stilte spørsmål, men anklaget ham for å «tale med to tunger».

– Jeg synes det er greit å konfrontere ham med hans verdier, men ikke i hovedtalen. For meg virker dette mest som en del av valgkampen. Her var det et spill for galleriet, sier han.

I en kommentar til NRK nekter Listhaug for at konfrontasjonen skyldes valgkampen.

– Jeg hadde sagt nøyaktig det samme om det var valgkamp eller ikke. Det er uaktuelt for meg å delta på et slikt arrangement uten å konfrontere disse ekstreme synspunktene sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ