Hopp til innhold

– Bør vurdere å straffe mennene

– Det er helt forkastelig at man gifter seg med barn, sier innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp). Minst ti barnebruder kom til Norge i fjor.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp)

TVANG HOS BARNEBRUDER: Innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det grunn til å tro at unge jenter har blitt giftet bort med tvang.

Minst ti jenter under seksuell lavalder kom sammen med sine ektemenn til Norge i fjor, viser tall fra UDI. Den yngste blant dem er en jente på 11 år.

– Dette er en skikk som kommer fra andre land som er veldig fjernt fra det vi er vant til. Det er helt forkastelig, sier innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Straff kan være aktuelt

Innvandringsministeren sier det kan være aktuelt å straffe voksne menn som kommer til Norge med koner under seksuell lavalder.

– Det er godt mulig det er en vei å gå. Det er grunn til å tro at noen har måttet gifte seg med en eldre mann med tvang og da er det viktig at vi griper inn, for tvangsekteskap er ulovlig i Norge.

I november kom en 23 år gammel mann med sin gravide kone på 14 år over Storskog for å søke asyl. Med seg hadde de en sønn på 18 måneder. Likevel slo verken politiet, UDI eller Hero, som driver transittmottaket i Finnmark, alarm om mulig tvangsekteskap eller seksuell omgang med barn.

Vestleiren, Ankomstsenter Finnmark

SØR-VARANGER: Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger kommune. Hit kom den gravide 14-åringen med sin ektemann (23).

Foto: Amund Trellevik/NRK

Listhaug sier det finnes retningslinjer for hvordan håndtere slike saker:

– Når jenta er under 16 år, skal man gi opplysninger til politiet. Disse personene skal også tas hånd om av barnevernet og jenta blir plassert på barnevernsinstitusjon. Om jenta er over 16 år og man har grunn til å tro at hun er utsatt for tvangsekteskap, skal det meldes fra til politiet, sier Listhaug.

– Barna må sikres rettigheter

Thale Skybakk i Redd Barna

SEKSJONSLEDER: Thale Skybakk i Redd Barna.

Foto: NRK

Thale Skybak i Redd Barna mener retningslinjene kunne vært bedre:

– De famler litt, vet ikke hva de skal gjøre, og er usikre på hvem som har ansvaret når det kommer nye problemstillinger. Vi mener man må holde hodet kaldt og sikre at disse barna får ivaretatt sine barnerettigheter, sier Skybak.

Listhaug innrømmer at samarbeidet mellom UDI, politiet, barnevernet og det enkelte mottak kan bli bedre, og sier UDI er i gang med å gjennomgå retningslinjene.

– Kan det være tilfeller der jenta og mannen skal fortsette å leve sammen?

– Jeg mener man skal være ganske restriktiv på det, i hvert fall hvis det er snakk om tvangsekteskap. Når man er under 16, mener jeg man ikke under noen omstendighet skal bo sammen. Men er man over 16 år og har barn, kan det være saker som skal behandles annerledes. Praksis i dag er at man kan bo på samme mottak, men ikke på samme rom, sier Listhaug.

AKTUELT NÅ