Hopp til innhold

Listhaug om æreskultur: – Dreier seg til syvende og sist om mislykket integrering

I kjølvannet av NRKs saker om sosial kontroll og æresvold, ber Jan Bøhler (Ap) innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug svare på hva hun gjør for å hindre nettopp dette.

Jan Bøhler (A) interpellasjon : Jenter og gutter rammes av sosial kontroll og fysisk og psykisk æresvold

DIREKTE: Spørretime på Stortinget.

Arbeiderparti-politiker Jan Bøhler har tidligere i år uttalt at han mener at regjeringen gjør for lite i saker som omhandler sosial kontroll og æreskultur.

I en interpellasjon til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i dag, etterlyser Bøhler svar på hvilke tiltak regjeringen mener trengs for å ta mer grunnleggende grep mot sosial kontroll og æresvold i Norge.

I sitt svar i Stortinget, sa Listhaug at problemene med æresvold og streng sosial kontroll var noe regjeringen tok på største alvor, men at det til syvende og siste dreier seg om mislykket integrering.

– Vi kan ikke bevilge eller vedta oss ut av dette. Miljøene må selv ta tak i dette. Regjeringen ser likevel videre på om det er nødvendig med lovendringer eller andre tiltak, uttalte Listhaug.

Hun tok fram at den siste tids avsløringer om Koranskolene hadde gjort sterkt inntrykk på henne.

– Samtidig ser vi at det skjer en positiv utvikling. Flere og flere står opp for sine rettigheter og snakker det rett imot, sa Listhaug.

Flere tilfeller

I en rekke reportasjer i høst har NRK avslørt at norske ungdommer har blitt sendt til koranskoler i utlandet.

Flere av ungdommene NRK har snakket med forteller om en skolehverdag med omfattende vold og mishandling.

Tidligere i år kom det tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdir) Kompetanseteam mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse som viste at de hadde bistått i 338 enkeltsaker fra nyttår til 31. august 2017.

Ifølge Kompetanseteamet omhandlet de fleste tilfellene æresrelatert vold, og mange av sakene handlet om unge jenter rundt 18 år.

I september i år ble seks personer siktet for drapsforsøk på en 18 år gammel kvinne i Oppegård i Akershus.

De siktede er i familie med 18-åringen, og politiet mistenker at det dreier seg om æresvold. Alle de siktede nekter straffskyld.

AKTUELT NÅ