NRK Meny
Normal

Listhaug lobbet for nytt sykehus i Drammen

Drammen kommune hyret inn landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) for å få det nye sykehuset i Buskerud til byen. Nå skal regjeringen ta stilling til saken før den sendes til Stortinget for behandling.

Listhaug

Nett-TV: Drammen kommune var Listhaugs kunde.

Dermed skal Sylvi Listhaug snart være med å avgjøre hvor det nye sykehuset i Buskerud, med en prislapp på 10 milliarder kroner, skal ligge.

Det skjer bare få uker etter at hun, sammen med Bjarne Håkon Hanssen i First House, jobbet for at sykehuset skulle til Drammen, mot vedtaket til de rødgrønne.

Kommunen betalte PR-byrået 1,6 millioner skattekroner for tjenestene, viser nylig offentliggjort dokumentasjon.

Møtte Bent Høie

Ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen fra Høyre brukte blant annet tjenestene fra First House til å få i stand et møte med daværende leder av helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), den nåværende helseministeren.

Høie sier at enhver ordfører i Norge, uansett parti, kan be om et møte med ham.

– De trenger ikke å ha med seg et kommunikasjonsbyrå, sier han og legger til at det var ordføreren i Drammen som påvirket ham til å be Jonas Gahr Støre om å utrede Drammen som sted for et nytt sykehus, ikke First House.

Ordføreren sier PR-byrået har vært en god samarbeidspartner. Han mener det ikke er rart at kommunen bruker ressurser på at det nye sykehuset skal ligge i byen.

– Det er snakk om 10 milliarder kroner som skal investeres i flere tusen kunnskapsarbeidsplasser, sier han.

– Samrøre

Torgeir Micaelsen

Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen,

Foto: NRK

Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, anklager regjeringen for samrøre.

– Det er ikke ulovlig, men det er unektelig litt rart at en ordfører fra Høyre må bruke penger på et PR-byrå for å få et møte med helsepolitisk talsmann fra samme parti. Det er misbruk av skattepenger, sier Micaelsen.

Micaelsen etterlyser en større åpenhet om bruken av PR-rådgivere. Han mener denne saken kommer til å bli et problem for Solberg og hennes regjering.

– Vi skal snart bygge nytt sykehus. Det betyr at ganske raskt må regjeringen ta stilling til flere forhold rundt byggingen, og sende saken til Stortinget. Problemet er at her er flere involvert i en form for samrøre, sier han.

Kommenterer ikke egne kunder

Da Listhaug ble landbruksminister var det første gang noen har gått rett fra en toppstilling i PR-bransjen til vervet som statsråd.

Hun vil ikke kommentere hvilke kundeforhold hun hadde i First House.

– Da jeg begynte i selskapet skrev jeg under en kontrakt på at jeg ikke skulle offentliggjøre noe omkring de kundene jeg jobbet med, sier hun til NRK.

Hun sier hun har et stort fokus på spørsmål om habilitet, og at hun har levert kundelisten sin til departementsråd Leif Forsell.

– Jeg vil ta kontakt med ham i saker der jeg er usikker, og jeg vil også gå til justisdepartementets lovavdeling hvis det er nødvendig, sier hun.

Til Dagsavisen sier Per Olaf Lundteigen (Sp), som sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, at han krever innsyn i listen til Listhaug.

Han mener Listhaugs overgang fra PR til politikk er et særtilfelle som gjør at Stortinget bør få innsyn i hvem hun har jobbet for.

– At Listhaug går direkte fra PR-byrået til embetet som statsråd gir oss en ny alvorlig realitet å forholde oss til. Muligheten for å få åpenhet om listene vil jeg drøfte med mine rådgivere, og det er en problemstilling jeg ønsker å ta ved første anledning med kontrollkomiteen, sier Lundteigen til avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger