Hopp til innhold

Lise Klaveness blir første kvinnelige kommentator i fotball-VM

Hun har vært fotballspiller i toppserien, på landslaget og fotballekspert for NRK. Nå blir Lise Klaveness den første norske kvinnen til å kommentere et fotball-VM.

Lise Klaveness

NORGES FØRSTE: Lise Klaveness blir Norges første kvinnelige fotballkommentator under et VM. Det skal arrangeres i Russland fra 14. juni til 15. juli 2018.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Det føles bra å bli årets kommentator under fotball-VM. Jeg har jobbet lenge for NRK og kommentert mye, men det er viktig og gøy å bryte barrieren for likestillingens del og sportens del, sier Lise Klaveness til NRK.

Hun blir i år den første norske kvinnen til å kommentere et fotball-VM, når det sparkes i gang i Russland i midten av juni.

Klaveness har lenge vært fotballekspert for NRK, og har lang og bred erfaring innenfor feltet.

Hun mener det ikke har noe å si om kommentatoren er mann eller kvinne, så lenge kompetansen er der, men mener det er viktig for likestillingen.

– Fotballen har lenge vært paradoksal. Det er Norges og verdens største kvinneidrett, men kvinner ligger likevel lang etter i roller som trenere, i mediene og som ledere, sier Klaveness.

Lise Klaveness

SELV VÆRT PROFF: Lise Klaveness spilte for Norges landslag fra 2002 til 2011. Da hun la opp satset hun videre på karrieren som fotballekspert- og kommentator, ved siden av har hun jobbet som jurist og advokat.

Foto: Chris Kyllingmark / NTB scanpix

– Privilegium

Kommentatoren føler seg privilegert som får dette som sin sommerjobb.

– Det er et privilegium at jeg får anledning til å bryte barrierer, sier hun.

Klaveness har vært høygravid under dekningen av fotballkamper, har måttet amme i pausene og hatt med seg barnevakt på jobb.

– NRK skal ha mye av æren. Det har aldri vært et tema at jeg er kvinne, og det har vært helt likestilt. De har tilrettelagt slik at det har vært mulig å gjøre det som kvinne.

– Sportslig sett er fotball-VM fantastisk

– Fotball-VM er mer en bare fotball. Det handler om politikk, nasjoner, geografi og når ut til flere enn bare vanlig fotball, sier Klaveness.

Under årets fotball-VM skal Christian Nilssen være hennes faste arbeidspartner. Begge er organiserte typer og liker å forberede seg godt før de kommenterer fotball.

– Vi er litt sånn forberedelses-nerder, det passer meg veldig bra. Vi kommer til å sitte hver for oss å forberede oss, ha en debrif også kjører vi, sier Klaveness.

Dette blir første gangen Klaveness kommenterer direkte fra et mesterskap under kamp, noe som også byr på litt spenning.

– Det er litt skrekkblandet fryd. Det er mange lag vi skal forbedrede oss til, og mange uforutsette hendelser.

Årets første kamp går av stabelen 14. juni. Den blir mellom vertsnasjonen Russland og Saudi – Arabia.

AKTUELT NÅ