Hopp til innhold

Lippestad: – For tidlig å snakke om kostnader

Geir Lippestad (Ap) vil se en tydelig plan for integrering før han vil snakke om hvor mye det koster å ta imot alle flyktningene.

Geir Lippestad

VIL HJELPE: Geir Lippestad sier det ligger i de norske verdiene å hjelpe mennesker som trenger det.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Før vi snakker om kroner og øre bør vi snakke om hvorfor vi skal hjelpe. Det kommer mennesker som flykter fra krig og undertrykkelse. De aller fleste som kommer til Norge har et beskyttelsesbehov, sier Arbeiderpartiets Geir Lippestad.

NRK fortalte tidligere i dag om hvor stort regnestykket kan bli når vi ser på langtidskostnadene av alle flyktningene som kommer. 767 milliarder kroner kan bli nettokostnaden for staten og landets kommuner.

– Ligger i våre verdier å hjelpe

– Hva tenker du om et sånt regnestykke?

– Det blir litt rart. Vi regner ikke på hva det koster å sende norske barn på sykehus fordi vi tar det som en selvfølge at norske barn skal på sykehus når de blir syke. Det koster penger å redde liv og gi beskyttelse til de som har beskyttelsesbehov, men det ligger i våre verdier at vi skal gjøre det.

Lippestad mener det viktigste nå er å få på plass en plan på hvordan vi skal hjelpe flyktningene som kommer.

– Det er altfor tidlig å snakke om kostnader før vi har en plan på hvordan vi skal løse utfordringene, mener han.

– Oslo må lykkes

NRK sitt regnestykke baserer seg på hvordan innvandrere blir integrert i Norge i dag, på hvor mange som kommer ut i jobb og dermed bidrar til skattekassa.

– Forutsetningene fra den kostnadskalkylen er at vi er like dårlige på integrering som vi har vært. Når vi har en klar plan så kan vi selvfølgelig regne på hvor mye det koster, men da kommer man kanskje fram til et helt annet regnestykke, sier Lippestad som tidligere onsdag ble presentert som byråd for næring og eierskap i hovedstaden.

– Oslo har bedre forutsetninger enn noen til å få til integrering. Oslo har allerede et mangfoldig samfunn, er en stor by og har et stort næringsliv, har mange frivillige aktører og er en storkommune med ressurser. Oslo må lykkes hvis vi skal forvente at andre skal lykkes, sier Lippestad.

AKTUELT NÅ