Lippestad refser politiet for manglende etterforskning

Forsvareren i terrorsaken klager på etterforskningen, etter at en mann ringte og truet statsministeren og AUF. Anders Behring Breivik innrømmer å ha ringt departementet.

Video Lippestad refser politiet

VIDEO: Lippestad refser politiet

Han husker likevel ikke når det skjedde, eller hva han sa.

Høyblokka i regjeringskvartalet.

Det er uklart hvem som ringte til departementet og truet statsministeren og AUF.

Foto: NRK

Det er en ansatt i regjeringskvartalet som har fortalt om telefonsamtalen, som trolig fant sted i mars i fjor. Her nevnte også innringeren et manifest. Politiet har ikke hørt gjennom lydloggene fra sentralbordet for å finne ut hvem som ringte.

Gjennomgang av lydlogger

Det har de overlatt til departementet, som ikke har greid å finne samtalen ved sin gjennomgang av lydloggene, selv om de har hørt gjennom flere tusen samtaler. Forsvareren til Anders Behring Breivik, Geir Lippestad, reagerer på dette.

– Enten er det siktede som har ringt inn denne samtalen, eller så er det noen som har kjent til planene. Politiet har brukt mye tid på å finne ut om flere har vært innblandet, og derfor skulle de hatt kontroll på dette materialet. Det er uheldig at de ikke har det, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Vil tvangsinnlegge Breivik på Dikemark

LES OGSÅ: Kommisjon: – Uproblematisk med to Breivik-erklæringer

– De kjenner til samtalen

Etter eksplosjonen i regjeringskvartalet.

Det var kaotisk i regjeringskvartalet etter eksplosjonen 22. juli.

Foto: NRK

– Hvorfor er politiet så lite interessert i disse lydloggene?

– Jeg vet ikke, og forstår ikke. De kjenner jo til denne telefonsamtalen, og det må jo være viktig å vite om det virkelig var en person nummer to. Jeg forstår ikke hvorfor de ikke har prioritert dette, svarer Breiviks forsvarer.

Lippestad forteller at han har bedt politiet om å etterforske, eller «begjært etterforskningsskritt» som han kaller det. Han ser det som sentralt i saken om det har vært noen som har kjent til Anders Behring Breiviks planer.

LES OGSÅ: Kan måtte bygge enmannssykehus for Breivik

LES OGSÅ: Breivik nekter fortsatt å la seg avhøre

– Objektivt ansvar

Forsvareren mener det er politiet som skal ha den objektive rollen i etterforskningen av saken, og ikke departementsansatte.

Breivik har ikke forklart seg til politiet om akkurat denne saken. Årsaken er at han nekter å la seg avhøre på grunn av uenighet med politiet om han skal få ha en PC på cella.

Politiet sier de har full tillit til at departementet gjør en god jobb med lydloggene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger