Lippestad: – Underlig at Storberget mener Breivik ikke ville overgi seg

STORTINGET (NRK.no): Geir Lippestad reagerer sterkt på at justisminister Knut Storberget fra Stortingets talerstol slo fast at Anders Behring Breivik aldri hadde til hensikt å overgi seg på Utøya.

lippestad2

SKEPTISK: Geir Lippestad er skeptisk til hvordan justisministeren uten videre kan slå fast at Anders Behring Breivik aldri ønsket å overgi seg på Utøya.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Under sin orientering til Stortinget om beredskapen i forkant av terrorangrepene 22. juli, gikk Storberget detaljert til verks rundt de to telefonsamtalene politiet hadde med terrorsiktede Anders Behring Breivik mens han fremdeles gikk fritt rundt på Utøya.

Klokken 17.59 ringte han Nordre Buskerud politidistrikt, og hadde en 30 sekunder lang samtale før han ble brutt. En knapp halvtime senere, klokken 18.24, ble det registrert en ny samtale, denne gang i Søndre Buskerud politidistrikt. Denne gangen hadde politiet massedrapsmannen på tråden i ett minutt og 30 sekunder før samtalen avsluttes. Politiet forsøkte begge gangene å ringe opp Breivik, uten å lykkes.

flagg ved utøya

DREPTE UNGDOMMER: 67 personer ble drept på Utøya 22. juli - flere av dem etter at Anders Behring Breivik hadde sagt at han ville overgi seg.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Har hørt opptaket

Fra Stortingets talerstol slo justisministeren fast:

– Lite tyder på at han hadde tenkt å overgi. Ut ifra dette konstaterer jeg at operasjonssentralene prøvde å holde kontakt med og gjenopprette kontakt med gjerningsmannen. Den første samtalen ble brutt.

Det får Breiviks forsvarer Geir Lippestad til å reagere. Han var selv til stede i Stortinget under redegjørelsen i dag.

– Jeg setter spørsmålstegn ved hvordan Stortinget kan tro at Anders Behring Breivik ikke hadde et sterkt ønske om å overgi seg. Jeg er overrasket over at han konkluderer rundt hensikten hans allerede nå, sier Lippestad til NRK.no.

storberget

– VILLE IKKE OVERGI SEG: Justisminister Knut Storberget mener lite tydet på at Anders Behring Breivik ville overgi seg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Forsvarerne har hørt igjennom lydloggene, og ifølge Lippestad er det ingen tvil om at Breivik ville overgi seg. Fra før av er det kjent at han i samtalen med operatøren hos operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt sa følgende:

«Breivik. Kommandør. Organisert i den antikommunistiske motstandsbevegelsen mot islamisering. Operasjonen er fullført og vil overgi seg til Delta.»

– Jeg kan bekrefte at han på lydopptaket med rolig stemme sier at han ville overgi seg. Vi vet at han fortsetter å skyte, og det er uforståelig, sier Lippestad.

Det er på det rene at flere ungdommer ble skutt og drept etter at telefonsamtalene mellom Breivik og politiet ble avsluttet.

– Nyttig med nytt tidspunkt

Han avventer til rettssaken å få klarhet i hva Breiviks hensikt egentlig var, og syns nettopp derfor at Storbergets bastante holdning er spesiell.

– Det som er vår utfordring, er at han fortsatte handlingen, men hva han sa til politiet er temmelig klart, sier forsvareren.

Under orienteringen kom også Storberget med et nytt tidspunkt for pågripelsen av Anders Behring Breivik. Mens 18.27 tidligere har blitt angitt som tidspunkt, mener man nå at det skjedde mellom 18.32 og 18.34. Forskyvningen av tidspunktet skal skyldes dårlig sambandsdekning, som førte til at man i ettertid har gjennomgått lydloggene.

– Det var nyttig å komme nærmere et endelig tidspunkt for pågripelsen. Fos oss har det vært uklart frem til nå, sier Lippestad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger