Hopp til innhold

Breiviks advokat kan bli Oslo-ordfører

YOUNGSTORGET/STORTINGET (NRK.no) Geir Lippestad kan komme til å utfordre Fabian Stang om ordførervervet i Oslo neste år, dersom sterke krefter i Arbeiderpartiet får det som de vil.

Geir Lippestad

ØNSKET SOM ORDFØRER: Geir Lippestad er best kjent som forsvarer for terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik. Her fra sin egen bokutgivelse i kjølvannet av 22. juli-rettssaken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I 2015 er det kommunevalg i Norge, og i hovedstaden er Arbeiderpartiet på desperat jakt etter en person som kan bidra til å utkonkurrere Fabian Stang, og kaste høyresiden, som har styrt byen siden 1995.

– Vi må ha en ordførerkandidat som kan matche Fabian Stangs popularitet og det folkelige han har ved seg. Han eller hun må være populær på et eget grunnlag, og ikke en kopi av Fabian Stang, sier Jan Bøhler, leder i Oslo Arbeiderparti til NRK.

Han bekrefter at Arbeiderpartiet leter etter en ordførerkandidat som kan appellere bredt også til andre enn partiets kjernevelgere.

Det er i den forbindelse Geir Lippestads navn etter det NRK erfarer har dukket opp, og nå vurderes seriøst på flere nivåer i partiet.

Fabian Stang

«HELE NORGES ORDFØRER»: Nåværende Oslo-ordfører Fabian Stang er svært populær, og vil gi Aps ordførerkandidat en tøff kamp om velgernes gunst.

– Geir Lippestad er en mann som nyter enorm respekt blant folk flest. Han er en av svært få som har potensiale til å kunne bli en reell utfordrer til Fabian Stang, sier en svært sentral Ap-kilde.

Lippestad: – Veldig hyggelig

Også lederen i Oslo Ap kan skryte av Lippestad, men vil ikke hverken bekrefte eller avkrefte at han er aktuell som ordførerkandidat.

– Geir Lippestad er et aktivt medlem av Arbeiderpartiet i Oslo. Han markerer seg på en positiv måte, men jeg kan ikke uttale meg om han kan være en kandidat eller ikke. Nå må nominasjonsprosessen få gå sin gang, sier Jan Bøhler.

Men NRK vet at tanken på Lippestad som ordførerkandidat drøftes av sentrale personer både lokalt i Oslo, på Youngstorget og i korridorene på Stortinget.

– Dette har jeg aldri fått noen konkret henvendelse om, så det har jeg ikke hatt noen mulighet til å stilling til. Dette blir et rent hypotetisk spørsmål, sier Geir Lippestad selv til NRK.

Du sier du ikke har fått en konkret henvendelse, betyr det at noen kanskje har forhørt seg med deg i det stille?

– Nei, jeg har ikke blitt spurt om jeg kunne tenke meg å være ordførerkandidat.

Er du åpen for å være ordførerkandidat om du skulle bli spurt?

– Det blir et rent hypotetisk spørsmål.

Hva tenker du om at mange i Arbeiderpartiet mener du kunne fylle en slik rolle?

– Det er jo veldig hyggelig å høre. Det setter jeg stor pris på.

Har du ambisjoner om å gjøre politisk karriere?

– Da jeg gikk inn som styreleder i Agenda (sosialdemokratisk tenketank jour.anm) i høst var jeg veldig tydelig på at jeg har et stort samfunnsengasjement jeg ønsker å få utløp for. Det samfunnsengasjementet blir ikke mindre med årene, snarere tvert i mot, men jeg har ikke tenkt på eller sett for meg noen andre politisk verv utover de jeg allerede har i Agenda og lokalt i Oslo Ap, sier Geir Lippestad.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Geir Lippestad sier han ikke er blitt spurt om han kan tenke seg å være Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, og at han derfor ikke har tenkt på det eller tatt stilling til det.

Geir Lippestad sier han ikke er blitt spurt om han vil være Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, og at han derfor ikke har tenkt over spørsmålet eller tatt stilling til det.

Den formelle nominasjonsprosessen starter først i august i år, og mot slutten av november skal Aps toppkandidater til kommunevalget året etter være klare.

– Men det er klart at folk allerede tenker og diskuterer, både om politikk og om personene i politikken. Det er jo en del av det løpende arbeidet i et politisk parti, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler.

I samtalene NRK har hatt med kilder i Arbeiderpartiet er partisekretær Raymond Johansen og tidligere politidirektør og statssekretær Øystein Mæland andre navn som trekkes frem som aktuelle ordførerkandidater.

Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler.

LETER ETTER NY ORDFØRERKANDIDAT: Jan Bøhler er leder i Oslo Arbeiderparti. Han vil ikke kommentere enkeltpersoners muligheter, men kaller Geir Lippestad et «aktivt og positivt medlem» av partiet.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Leter etter «utypisk» ordførerkandidat

Kommunevalg i Norge har rykte på seg i stor grad å være synonymt med personvalg. Hvem som er partienes toppkandidater har for en del velgere like mye å si som hvilken politikk de ulike partiene står for.

I Arbeiderparti-kretser tar flere nå til orde for en ordførerkandidat som ikke først og fremst er en typisk politiker.

– Fabian Stang har en rolle som gjør at vi må matche hans popularitet. Det blir viktig å finne en kandidat som treffer folk hjemme, og som er populær på et eget grunnlag. Selv om ordføreren ikke har så mye makt, spiller han eller hun en svært viktig rolle for byen og partiet sitt. Vi må ikke undervurdere betydningen av dette, sier Jan Bøhler.

En ordførerkandidat som ikke er politiker altså?

- Det bør hvert fall være en person som har et tydelig politisk budskap, uavhengig av om vedkommende har vært yrkespolitiker i mange år eller ikke, sier Bøhler.

Herman Friele i Vestlandsrevyen

FØRSTE KJENDISORDFØRER: Det er uvisst om kaffekongen Herman Friele noengang tok av seg ordførerkjedet i løpet av de fire årene han ledet bystyret i Bergen.

Foto: NRK

Arbeiderpartiet har tidligere forsøkt med ordførerkandidater som ikke først og fremst er kjent fra politikk i form av Åse Kleveland (1999) og Ellen Horn (2003), men ingen av de to vant velgerne. Høyre har lyktes langt bedre med sine «kjendiskandidater»: Først Herman Friele i Bergen i 2003 og deretter Fabian Stang i Oslo i 2007 og igjen i 2011.

Om sentrale Arbeiderparti-politikere og partistrateger nå får viljen sin blir Geir Lippestad neste år satt opp mot Høyres svært populære ordfører Fabian Stang, som i likhet med Lippestad var svært profilert i mediebildet i kjølvannet av terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

Har allerede gått inn i politikken

Forsvarsadvokaten Lippestad fikk nasjonal kjendisstatus som følge av jobben som forsvarer for Anders Behring Breivik etter terrorangrepene 22. juli 2011.

De aller fleste av Breiviks 77 ofre var medlemmer av Arbeiderpartiet og AUF, og det paradoksale ved at Breivik selv ønsket seg mangeårig Ap-medlem Lippestad som forsvarer, har vært omtalt mange ganger tidligere.

I desember i fjor ble han overraskende presentert som styreleder for den nye, sosialdemokratiske tenketanken Agenda. Et slags LO-finansiert motsvar til høyresidens tenketank Civita.

– Geir Lippestad blir lyttet til av mange. Han har vært en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Særlig har han løftet frem verdispørsmål om menneskeverd, demokrati og rettsstat, sa LO-leder Gerd Kristiansen til Aftenposten.

Kildene NRK har snakket med peker på de samme egenskapene på spørsmål om hva som gjør Lippestad til en god kandidat til ordførervervet i hovedstaden. Kildene mener også at Lippestad gjennom å ta på seg jobben som styreleder i Agenda signaliserer politiske ambisjoner.

I et intervju med Bergensavisen i september sa Lippestad dette om hvorfor han er medlem av og stemmer Arbeiderpartiet:

– For meg er det viktig at vi har et samfunn der vi behandler hverandre med menneskeverd. Hvor alle får de samme mulighetene, og hvor vi ikke deler folk inn i A- og B-lag. Vi har alle noe å bidra med, og vi er alle like mye verdt for det norske samfunnet. Det er gjennom de sterke fellesskapene vi best kan ta alt det som er godt med Norge videre inn i fremtiden.

Rieber-Mohn trolig byrådslederkandidat

Oslo kommune har vært styrt på parlamentarisk vis siden 1986. Siden den gang har ordføreren først og fremst hatt en seremoniell rolle, hvor hovedoppgaven er å planlegge og lede bystyrets møter samt representere byen utad.

Det er byrådet som har den utøvende makten, og byrådslederen fungerer i praksis som en lokal «statsminister». Høyres Stian Berger Røsland har vært byrådsleder siden 2009.

Libe Rieber-Mohn

KAN FÅ NY SJANSE: Lite tyder på at Libe Rieber-Mohn vil bli forsøkt vraket om hun selv ønsker å være byrådslederkandidat også i 2015.

Foto: NRK

Etter det NRK får opplyst fra kilder både lokalt i Oslo Ap og sentralt i Arbeiderpartiet ligger Libe Rieber-Mohn an til å bli Aps byrådslederkandidat i 2015. Det var hun også i 2011, da hun toppet partiets Oslo-liste sammen med ordførerkandidat Rune Gerhardsen.

– Vi starter nominasjonsprosessen med helt blanke ark og ingen er garantert renominasjon på samme plasser som sist, men Libe Rieber-Mohn har kun fått ett forsøk, uten at jeg skal forskuttere noe som helst, sier Jan Bøhler.

Rieber-Mohn (48) er gift med konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, og paret er nære venner av Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg, som var forlover i bryllupet deres.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger