Hopp til innhold

Krever ny aktor i Lime-saken

Advokat Mette Yvonne Larsen og flere andre forsvarere mener statsadvokat og aktor Geir Evanger er innhabil i Lime-saken.

 Mette Yvonne Larsen

BEGJÆRTE UTSETTELSE: Mette Yvonne Larsen vil ha inn en ny aktor i Lime-saken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Oslo tingrett opplyste mandag ettermiddag at Lime-saken er utsatt fra tirsdag til onsdag fordi retten må behandle en habilitetsinnsigelse. 13 personer står på tiltalebenken i den omfattende Lime-saken.

– Bakgrunnen er at flere forsvarere har levert en habilitetsinnsigelse mot statsadvokaten, forklarer advokat og forsvarer Mette Yvonne Larsen.

– Ikke tilstrekkelig objektivitet

Statsadvokat Geir Evanger

UTSATT: Statsadvokat Geir Evanger snakker om utsettelsen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Det er nettopp Larsens klient, Oslo-advokaten, som er sentral i det som nå har blitt et habilitetsspørsmål. Advokaten hadde flere samtaler med sin klient og hovedtiltalt Sajjad Hussain, som ble tatt opp av politiet. Høyesterett besluttet i desember i fjor at dette ikke var lovlig, og at opptakene dermed ikke kan brukes i retten.

– Vi har krevd at materialet skal slettes, og det er aktor som skal effektuere dommen i Høyesterett. Vi fikk vite før helga at det ikke var gjort. Hos en rekke advokater ligger det lydfiler fra ulovlige opptak av samtaler, sier Larsen.

– Vi mener den manglende oppfølgingen av sletteplikten gjør at aktor ikke har tilstrekkelig objektivitet.

– Så du krever en ny aktor i saken?

– Ja

– Har etterkommet slettingen

– Hvis en ny aktor må inn, hvor lang kan utsettelsen bli da?

– Da kan vi se for oss uker og kanskje en utsettelse på ubestemt tid. Men det er ikke jeg den beste til å svare på.

Statsadvokat og aktor i Lime-saken, Geir Evanger, sier til NRK at de nevnte samtalene er slettet.

– Når det gjelder inhabilitetsinnsigelsen er det knyttet til slettingen av telefonsamtalene med advokaten som er tiltalt i saken. Her har Høyesterett sagt at vi skal slette samtalene, sier Evanger.

– Hva betyr denne utsettelsen i praksis?

– I praksis betyr dette at saken starter en dag for dag seint. Dommeren vil vurdere både utsettelsesspøsmålet og habilitetsspørsmålet, og deretter avgi en kjennelse.

– Det virker ikke som du er veldig stresset?

– Jeg tar det med stor ro, for å være helt ærlig.

En Lime-butikk på Tøyen i Oslo der politiet aksjonerte høsten 2014.

OMFATTENDE SAK: Her en Lime-butikk i Oslo der politiet aksjonerte høsten 2014.

Foto: Bøe, Torstein / NTB Scanpix

Uformelle samtaler

I tillegg til habilitetsinnsigelsen må Oslo tingrett ta stilling til en annen innsigelse. Flere av forsvarerne har reagert på at politiet har hatt uformelle samtaler med fornærmede i saken før avhørene formelt startet, Flere forsvarere har bedt om innsyn i disse samtalene, men fått nei.

– Statsadvokaten har sagt at vi ikke får innsyn fordi lydopptakene ikke er saksdokumenter. Vi vil vite hva innholdet i disse samtalene er, sier Larsen.

Den saken ligger nå hos Nedre Romerike tingrett. Oslo tingrett skal tirsdag avgjøre om Lime-saken kan starte før Nedre Romerike har avlagt sin dom.

Oppstart av rettsaken er foreløpig utsatt til onsdag kl. 09.00.

AKTUELT NÅ