Hopp til innhold

Ap-topp skal lede Listhaugs integreringspolitikk

Tidligere varaordfører i Oslo, Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn, blir ny direktør for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

Libe Rieber-Mohn

NY SJEF: Sylvi Listhaug presenterte den nye Imdi-direktøren, Libe Rieber-Mohn, i statsråd fredag. Hun er oppnevnt for en periode på seks år.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Dermed får hun ansvaret for å gjennomføre integreringspolitikken til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Jeg skal bidra til å gjøre integreringen i Norge best mulig. Jeg er utrolig glad for at regjeringen og Listhaug har vist meg denne tilliten, sier Rieber-Mohn til NRK.

Kjenner temaet godt

Rieber-Mohn har lang erfaring med feltet.

Fra 2005 til 2009 var hun statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet med ansvar for integrerings- og innvandringssaker.

– Jeg mener det er utrolig viktig å ha en person som har gjennomføringskraft. Det har Libe Rieber-Mohn. Det er en stor styrke at hun kjenner feltet godt, sier Sylvi Listhaug.

Ap-politikeren var omstridt i sin tid som statssekretær. Særlig flere i regjeringspartner SV var skeptiske til det de mente var en for streng linje.

Sto i stormen

I 2009 uttalte daværende SU-leder i Klassekampen at Rieber-Mohn sto for en «grov politikk», og viste «liten menneskelig forståelse for hva slags livssituasjon mange asylsøkere er i».

Rieber-Mohn sto i spissen for flere kontroversielle saker, som å sende barnefamilier tilbake til Hellas gjennom Dublin-avtalen, tillate at homofile sendes tilbake til land som har forbudt homofili, og nekte utlendinger som vært ulovlig i landet amnesti.

Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær Libe Rieber-Mohn i 2006

STATSSEKRETÆR: Rieber-Mohn var statssekretær under Bjarne Håkon Hanssen da han ledet integreringsarbeidet. Her fra en pressekonferanse i 2006.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Ved lokalvalget 2011 var Rieber-Mohn byrådslederkandidat for Oslo Arbeiderparti, men måtte se seg slått av Høyres Stian Berger Røsland . Ap-politikeren ble imiderltid varaordfører i Oslo og var Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret.

Hun trakk seg fra Oslo-politikken da daværende partisekretær Raymond Johansen kunngjorde at han stilte som Arbeiderpartiets byrådslederkandidat ved 2015-valget.

– Drømmejobben

Rieber-Mohn sier til NRK at hun tror at hennes politiske erfaring kommer godt med som Imdi-sjef. Samtidig er hun klar på at hun nå ikke har en politisk stilling.

– Jeg gleder meg. Det er en helt ny rolle og det ser jeg veldig fram til. Dette er drømmejobben for meg som er så engasjert i integreringsspørsmål. Jeg gleder meg til å gyve løs og iverksette den politikken som er politisk bestemt.

AKTUELT NÅ