Kalbakken-drapet: Knivdrept mor hadde voldsalarm i to perioder

Kvinnen som ble knivdrept av sin fraseparerte ektemann på Kalbakken har hatt voldsalarm, men leverte den tilbake tidligere i år. Kvinnen måtte selv ringe politiet da eksmannen brøt besøksforbudet.

Kalbakken

Et bærenett med matvarer ligger igjen ved blokka på Kalbakken i Oslo, der en kvinne og hennes syv år gamle sønn ble angrepet av kvinnens eksmann.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den 44 år gamle kvinnen var ute og gikk med sin syv år gamle sønn utenfor sitt hjem på Kalbakken i Oslo, da de ble angrepet med kniv av kvinnens fraseparerte ektemann. Mannen er også sønnens far.

Syv minutter senere var politiet på stedet. Kvinnen ble tatt inn i en politibil for å komme raskest mulig til sykehus, men livet til kvinnen stod ikke til å redde.

Den siktede har vært underlagt besøksforbud i to perioder siden 2008 etter gjentatte trusler. Mannen var underlagt besøksforbud da drapet skjedde. Politiet har tidligere opplyst om at den drepte kvinnen ikke hadde voldsalarm.

Hun måtte derfor selv melde fra til politiet per telefon da hun så sin fraseparerte ektemann.

Hadde voldsalarm i januar

Politiadvokat Hilde Strand ved Vold - og sedelighetsseksjonen sier til NRK.no at den drepte kvinnen har hatt voldsalarm i to perioder.

Denne ble imidlertid levert tilbake til politiet i en av de to første månedene i år.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det skal være en lav terskel for å få beholde en voldsalarm. Man får utlevert alarm for tre måneder av gangen, og etter dette skal man få beholde den hvis man fremdeles ønsker dette, sier Strand til NRK.no.

Det er ikke kjent hvorfor kvinnen valgte å levere tilbake voldsalarmen. Ifølge Strand ble politiet første gang kjent med en voldelig episode som involverte den siktede og kvinnen i 2008.

I den forbindelse ble det første gang utstedt besøksforbud mot mannen. Året etter skal paret ha blitt separert. Høsten 2011 ble et nytt besøksforbud begjært, noe den siktede godtok. Siktede skal ikke være straffedømt tidligere.

Forsvarer Tor Kjærvik

Forsvarer, Tor Kjærvik, sier den siktede har erkjent drap og drapsforsøk.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Endret siktelse etter avhør

Da mannen i 40-årene ble pågrepet ble han siktet for forsettlig drap og drapsforsøk. Dette ble senere endret til overlagt drap og forsettlig drapsforsøk, blant annet på grunn av opplysninger den siktede selv har kommet med i avhør.

– Har drapet vært en planlagt handling?

– Det er et sentralt spørsmål, og noe den videre etterforskningen skal belyse, sier politiadvokat Strand til NRK.no.

Den siktede har erkjent drap på ekskona og drapsforsøk på sønnen. Forsvarer Kjær vil ikke kommentere om drapet var planlagt, men bekrefter at det er avhøret som danner grunnlaget for den utvidede siktelsen.

Rettspsykiatrisk vurdering

Etter det NRK erfarer skal den siktede mannen i 40-åringen ha en forhistorie innen psykiatrien.

Kjær opplyser at det vil bli foretatt en rettssakkyndig psykiatrivurdering av den siktede, noe politiadvokat Strand sier «vil være naturlig».

Det ble tidlig klart at den syv år gamle gutten som ble knivstukket av sin egen far er utenfor livsfare. Paret har også et annet felles barn som ikke var tilstede da drapet skjedde.

Torsdag ettermiddag ble mannen varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøkskontroll.

SISTE NYTT

Siste meldinger