Leverer gass fra tang og tare til 1,7 millioner mennesker

100 kvadratkilometer hav i Indonesia skal gi energi til 1,7 millioner mennesker. Nå mener en klimaentreprenør at gass fra tang og tare kan erstatte all norsk gasseksport.

Zerokonferansen: Fra fossil til grønn særstilling

Se direkte fra Zerokonferansen fra klokken 09.00.

Gunter Pauli

Gunter Pauli er forfatter av boken «Den blå økonomi».

Foto: Kristian Elster / NRK

– Vi har regnet oss frem til at Norge kan slutte med olje- og gassproduksjon ved å dyrke tang og tare langs ti prosent av norskekysten.

Det sier entreprenøren og forfatteren Gunter Pauli, som er en av innlederne på Zerokonferansen 2016 som arrangeres i Oslo onsdag og torsdag.

Konferansen har undertittelen «Fra fossil til grønn særstilling» og både politikere, næringslivstopper, forskere og innovatører deltar.

NRK sender direkte fra konferansen onsdag, der blant andre statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre skal tale.

«Den blå økonomi»

Gunter Pauli er en 60 år gammel belgier som kaller seg «serie-entreprenør».

Hans mål med det han kaller «Den blå økonomi» er å forandre måten vi driver industrielle prosesser fra energi- og råvarekrevende til løsninger som bruker enklere og renere teknologier.

– Blå økonomi er å bruke det du har, Skap verdi av det du har og gi folk noe de vil ha, sier han til NRK.

Pauli har stått bak en rekke prosjekter som er satt i drift. Med utgangspunkt i hans tenketank Zeri har han blant annet startet produksjon av papir av stein i Kina, dyrket sopp i kaffegrut i California og bygget om oljeraffinerier i Italia til å raffinere biodrivstoff.

Tang-farm i Sør-Afrika

En av tangfarmene Zeri driver i Sør-Afrika. Den er ikke så mye å se til på overflaten, men under vannet dyrkes tang og tare mange meter nedover.

Foto: Zeri

– Norge har allerede infrastrukturen

Når Pauli nå kommer til Norge har han med seg en utfordring til norske politikere.

Skisse fra Zeri som viser hvordan det kan dyrkes i flere høyder under havoverflaten.

Skisse fra Zeri som viser hvordan det kan dyrkes i flere høyder under havoverflaten.

Foto: Bren Smith / Zeri

Han ser for seg at man kan dyrke tang og tare langs store deler av norskekysten og deretter bruke tangen til å danne lage metangass.

For å avvise at det er snakk om et luftslott, viser han til at prosjekter allerede er under bygging i Sør-Afrika og Indonesia.

– Vi har allerede undertegnet en kontrakt med Indonesia om å dyrke tang på 100 kvadratkilometer. Det er under bygging nå og vil skaffe energi til 1,7 millioner mennesker.

Han sier at gassen som blir produsert i Indonesia vil bli billigere for innbyggerne enn den forurensende gassen de nå kan kjøpe.

Pauli mener at Norge må tenke stort for å finne ut hva som skal erstatte olje og gass og at det er viktig å bruke Norges fortrinn, som den lange kysten.

– I tillegg til de naturgitte fordelene har også Norge infrastrukturen som skal til for å levere gass til resten av Europa. Nå må Norge bare erstatte den forurensende gassen i rørledningene med biogass.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger