Leon Bodd er død

Venstrepolitiker Leon Bodd gikk bort natt til tirsdag, 89 år gammel.

Leon Bodd

Leon Bodd er død. Venstrepolitikeren ble 89 år gammel.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Bodd sovnet stille inn natt til tirsdag på Jødisk bo - og seniorsenter i Oslo, melder VG Nett. 89 år gamle Bodd hadde vært syk lenge, og ble rammet av to hjerneslag og lungebetennelse.

Sønnen hans, Martin Bodd, sier han døde fredelig.

– Han var ikke redd, og var nesten bevisstløs da han døde, sier sønnen til VG.

I tillegg til å være politiker for Venstre, var Leon Bodd også advokat og forretningsmann. Ifølge Wikipedia innvandret Bodds familie til Norge fra Litauen, der familien på grunn av sin jødiske religion var utsatt for forfølgelse.

Han slapp unna arrestasjon da Statspolitiet gikk til aksjon mot norske jøder, og ble i desember 1942 reddet av Carl Fredriksens transport til Sverige. Senere returnerte han til Norge for å hjelpe andre jøder over grensa.

Bodds familie bosatte seg i Trondheim da de først kom til Norge, der Leon ble født i 1924. Bodd har vært aktiv i Oslo bystyre. Han har tidligere vært vararepresentant til Stortinget i to perioder, 1977–1981 og 1997–2001.

Bodd har også vært styremedlem i foreningen Én Verden og er med i styret for Det Norske Flyktningeråd og Norsk Forening Mot Antisemittisme.

Ved Sovjetunionens sammenbrudd spilte Bodd en sentral rolle som talsmann for Litauens frihetssak i Norge og internasjonalt. Under kuppforsøket mot Mikhail Gorbatsjov i 1991 ble Bodd et bindeledd mellom Litauens president og det internasjonale samfunn, særlig USA.

Bodd har siden 1991 vært honrær generalkonsul for Litauen, og har mottatt Haakon VIIs Frihetsmedalje for sin deltakelse i de norske styrkene under 2. verdenskrig.

SISTE NYTT

Siste meldinger