Hopp til innhold

Leksikon i flere land: «Jomfruhinna» vitner om at kvinner er jomfru

– Feil, mener sjefredaktøren i Store norske leksikon. – Definitivt noe som må rettes opp i, sier forfatter.

Den etterhvert så mye omtalte boka 'Gleden med skjeden» ble lansert onsdag.

– I noen konservative miljøer kan myten om jomfruhinna resultere i skam, utstøting og i verste fall æresdrap, sier medisinstudent og medforfatter av boka Gleden ved skjeden, Ellen Støkken Dahl.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Noen kvinner opplever fortsatt press på at de skal være jomfruer når de gifter seg.

Blod på lakenet etter bryllupsnatta, har vært sett på som et bevis på at den såkalte jomfruhinna var intakt helt fram til bryllupet.

Men jomfruhinna er ikke ei hinne, og den sier ikke noe om jomfruelighet, ifølge Store norske leksikon, som nylig bytta ut ordet og endra sin definisjon.

En stikkprøve gjort av NRK viser at leksikonet i Danmark, en anerkjent ordbok i Frankrike og leksikonet Britannica, beskriver begrepet motsatt av det norske leksikonet.

Folden i kvinnens underliv beskrives her som en hinne som ødelegges ved første samleie.

Trine Aarvold

Lege Trine Aarvold er glad for at Store norske leksikon tar debatten om jomfruhinnen. – Jeg håper alle lærebøker kommer fort etter, sier hun.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

– Det er ikke rart folk tror på jomfruhinna, når dette står i flere seriøse oppslagsverk. Så lenge en slik beskrivelse blir stående, vil myten fortsette å prege livet til mange kvinner, sier lege ved Sex og samfunn, Trine Aarvold.

Hun sendte nylig en skriftlig klage til Britannica, men har ikke fått svar.

Oppdatering 30. november:

Etter denne saken ble publisert har Britannica endra beskrivelsen av jomfruhinna.

– Artiklene dere sendte oss førte til at vi fornyet Britannicas vulva-artikkel, og det avsnittet dere viste til, sier pressekontakt Tom Panelas til NRK onsdag 29.november.

SNL: – Aldri fått så mye skryt

Erik Bolstad

Sjefredaktør i Store norske leksikon, Erik Bolstad sier at han har sett mellom 3000 og 5000 jomfruhinne-kommentarer på leksikonets Facebook-sider. Mange av dem handler om at «jomfruhinne» oppleves som et kvinneundertrykkende begrep.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Store norske leksikon (SNL) har, ifølge sin redaktør, aldri fått så mye skryt som etter det ble kjent at de bytter ut «jomfruhinne» med «skjedekrans».

– Det har hagla inn med lykkelige, glade meldinger, sier sjefredaktør Erik Bolstad.

Men leksikonendringene får også kritikk i sosiale medier.

Kanskje kan det kalles aktivisme at vi prøver å skrive inn kvinner og kvinners synspunkter innen historie, medisin, filosofi, kunst og så videre, skriver Lem i en kommentar i VG.

Gunn Hilde Lem til VG

Er du sikker på at det som står i leksikonet ditt er riktig, når flere andre oppslagsverk skriver noe helt annet?

– Ja. For det som finnes av undersøkelser på fenomenet, er helt entydig. Det finnes ikke noe kyskhetssegl inni damer som kan gå i stykker, sier han.

Den store danske: – Vi er kjent med problemstillinga

Lene Vistrup, redaktør i Gyldendal utdannelse, svarer på vegne av leksikonet Den store danske i en mail til NRK. Hun sier artikkelen det vises til er gammel.

– Jeg er klar over at emnene dere tar opp diskuteres. Artikkelen i leksikonet er av eldre dato, sier hun.

Skjedekrans

Alle har forskjellig skjedekrans, ifølge Store norske leksikon. Illustrasjonen er gjengitt etter tillatelse fra Sex og samfunn.

Foto: Hikimi / Sex og samfunn

På spørsmål om hvorfor artikkelen fortsatt ligger ute, svarer Vistrup at alle artikler kommer til å være søkbare fram til leksikonet har avklart videre drift. Leksikonet melder på sine nettsider 30. august at det er stengt, i påvente av avklaring på finansiering.

NRK har gjentatte ganger den siste uka vært i kontakt med Britannica og Larousse. De har foreløpig valgt å ikke kommentere saken.

En rekke artikler i de franske avisene Le Monde og Le Figaro, vitner om at det også i Frankrike pågår en debatt om jomfrusjekk og den omstridte hudfoldens evne til å bevise jomfruelighet.

– Må byttes ut

Ellen Støkken Dahl, medforfatter av boka «Gleden ved skjeden», synes beskrivelsene i de enkelte leksikonene er problematisk.

– Dette er definitivt noe vi må rette opp i. Myten om jomfruhinnen har store konsekvenser for kvinner over hele verden, sier Dahl.

Gynekolog og professor ved UiO, Britt-Ingjerd Nesheim, er kollega med professoren som mandag sa til NRK at han vil fortsette å bruke ordet jomfruhinne, fordi det er et innarbeida begrep.

– Jeg synes det er en god idé å kalle det noe annet, sier hun.

Britt-Ingjerd Nesheim

Gynekolog og professor ved UiO, Britt-Ingjerd Nesheim.

Foto: Skjermdump: NRK

Nesheim er også kritisk til leksikon-definisjonene hun blir presentert for av NRK.

– Det er den gamle myten, sier hun, og mener beskrivelsene er alvorlige for de kvinnene som har en forventning mot seg at de skal bevise jomfruelighet.

AKTUELT NÅ