Legevakten slo alarm om gutt (10)

Det var Oslo legevakt som først varslet barnevernet om at noe var galt i familien der en 10 år gammel gutt i fjor døde av sult hjemme. Barnevernet henla saken etter fire dager.

Legevakten slo alarm da 10-åring døde

Det var en lege ved Oslo skadelegevakt som meldte ifra til barnevernet om at noe var galt i familien til 10-åringen som døde av sult i fjor.

Foto: Fotomontasje: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix/Privat

Tidligere har det vært kjent at barnevernet i bydel Søndre Nordstrand hadde mottatt minst én bekymringsmelding om familien, og at denne skal ha kommet fra en lege.

Nå viser dokumenter NRK har fått tilgang til at den ble sendt inn av en lege ved Oslo skadelegevakt. Brevet er et svar til Fylkesmannen, som har åpnet tilsynssak mot barnevernet.

Moren til gutten er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden i fjor sommer.

6. februar skal sakkyndige si om de mener hun er tilregnelig eller ikke.

Politiet har de siste ukene etterforsket morens økonomi og matinnkjøp, men ifølge politiet er dette vanskelig, fordi familien ikke betalte med kort, kun kontanter.

– Men det ble funnet en del pengebeløp i leiligheten da gutten døde, så kvinnen hadde midler til å kjøpe mat, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Til legevakten med mor

Pål-Fredrik Hjort Kraby, politiadvokat

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Foto: NRK

Gutten kom til legevakten sammen med moren i april i fjor. Ifølge dokumentene fra kommunen undersøkte og observerte legen moren til gutten.

Det er ikke klart hvilke skader hun hadde da hun kom til legevakten, men legen mente noe ikke var som det skulle, og sendte en bekymringsmelding om gutten. Barnevernet snakket med legen igjen etter noen dager.

– Dette kan jeg ikke kommentere. Dette er taushetsbelagt informasjon, sier Kraby til NRK.

Fikk råd og veiledning

Fire dager etter meldingen fra legen ble saken henlagt «etter en barnevernfaglig vurdering».

Barnevernet kalte likevel moren inn til samtale, der hun skulle få råd og veiledning, og informasjon om tilbudene ved bydelens familiesenter.

27. august i fjor ble 10-åringen funnet død i sitt eget hjem på Mortensrud i Oslo. Det var moren som ringte nødnummeret for å varsle om dødsfallet.

Den endelige obduksjonsrapporten viser at den ti år gamle gutten sultet i hjel. Ifølge rapporten var gutten 131,5 cm lang og veide 14,8 kilo.

10-åring funnet død i Oslo

En 10-åring ble i fjor sommer funnet død hjemme i Oslo. Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Foto: NRK/Privat

Etterforsker matinnkjøp

Ifølge politiet ble det, i tillegg til kontanter, også funnet noe spiselig i morens leilighet.

– Ja, det var noe mat der, men det var sparsommelig og ikke nødvendigvis mat som er egnet for en tiåring, som melk, brød og pålegg, sier Kraby til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger