Hopp til innhold

Legestudenten: – Får utløp for nerden i meg

Helle Uri Hageberg studerer medisin på andre året. Hun er glad i kjemi og fysikk, og mener hun får utløp for realfagsnerden i seg gjennom studiet.

Medisinstudenten Helle

MEDISINSTUDENT: Helle Uri Hageberg lærer for tiden å stille diagnose ved beinbrudd, og da må hun bli godt kjent med hvordan et skjelett er.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Helle Uri Hageberg (20) låser seg inn i et rom på Rikshospitalet for å vise oss hva hun holder på med på i medisinstudiene akkurat nå.

I rommet finnes torsoer, skjellet og kunstige deler av kropper.

Hun griper armen på skjelettet og peker.

– Nå lærer vi om skjelett og muskelplager og å finne ut av om pasienten har brudd i et bein, forteller Helle Uri Hageberg.

20-åringen studerer på andre året på Universitetet i Oslo og trives både i hvit frakk og på lesesaler.

Bakgrunn: Rekordmange vil studere

Krever nesten bare seksere

Gjennom en serie reportasjer vil NRK sette søkelys på ulike studieretninger i forkant av søknadsfristen til høyere utdanninger 15 april.

Medisin er regnet for å være et prestisjefylt studium i Norge. Det utdannes for tiden over 6000 medisinstudenter, nær halvparten får utdannelsen i utlandet.

For å komme rett inn på studiet i Norge, slik som Helle gjorde, må man ha svært gode karakterer fra videregående, og hele 5,9 i snitt kreves i Oslo hvor hun går.

Hageberg vet det ikke er så lett å få jobb i Oslo-området og er innstilt på å jobbe i distriktene.

Legestudent Hageberg

GYNEKOLOGI: Gynekologi, svangerskap og fødsel er på pensum på senere semester i studiet.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Selv om man har gode karakterer er det vanskelig å få turnusplass, som er en forutsetning for å bli godkjent lege. Mange ferdige uteksaminerte studenter må stå i kø for å få seg turnusplass

– Når jeg tar utdannelsen min i Oslo, har jeg lyst til å jobbe et helt annet sted i landet når jeg er ferdig. Uansett regner jeg ikke med å få turnustjeneste her, sier hun.

Begge foreldrene hennes har høyere utdanning, faren er siviløkonom og moren Helene Uri er filolog, språkviter og forfatter.

Helle har aldri vært fristet til å følge i morens fotspor.

medisinstudent Helle

VIL UT AV OSLO: Helle Uri Hageberg er innstilt på å måtte jobbe i distriktene

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Jeg har ikke min mors talent eller interesse for grammatikk, syntaks og språk Det er realfag som passer for meg, sier Helle Uri Hageberg.

Må gripe mulighetene

– Hvorfor valgte du medisinutdannelse?

– Jeg har hatt lyst til å bli lege fra jeg var liten. Det jeg liker aller best med medisinstudiet er det faglige og det mellommenneskelige aspektet. Medisinstudiet er en kombinasjonen mellom et realfagsstudie, hvor vi går i dybden i faget og virkelig lærer oss teorien, samtidig som om vi får det sosiale og psykologiske aspektet, ettersom jobben vår handler om å behandle mennesker, ikke bare kropper, sier hun.

Jeg får utløp for mine nerdete sider ved å pugge anatomi, forstå fysiologisk prosesser og skjønne den kjemiske virkning av et medikament intracellulært, samtidig som vi skal lære å snakke med mennesker i vanskelige situasjoner.

– Hva er drømmejobben?

– Jeg er utrolig glad i barn, og hadde lyst til å jobbe med barn før jeg tenkte jeg skulle bli lege, så barnelege er noe jeg virkelig kunne tenke meg. Ellers så synes jeg at global helse er veldig givende, og da kanskje særlig mor-barn-helse, så gynekolog eller obstetriker er også veier jeg drømmer om videre.

Jeg får utløp for mine nerdete sider ved å pugge anatomi, forstå fysiologisk prosesser og skjønne den kjemiske virkning av et medikament intracellulært, samtidig som vi skal lære å snakke med mennesker i uforståelige vanskelige situasjoner.

Helle Uri Hegeberg


– Hvilke formelle krav var det for å komme inn på studiet?

– Studiespesialisering med Kjemi 2, R1 matte og Fysikk 1, forteller hun.

I tillegg måtte hun og de andre studentene ha nærmest 6 i alle fag for å få til et snitt på 5,9 som var kravet. Hvert realfag gir dessuten tilleggspoeng.

– Er det noe ved studier du ville vært foruten?

– Selvfølgelig er det deler av faget jeg synes er kjedelig. Jeg var kanskje særlig demotivert på andre semester, dette semesteret inneholder veldig mye teori ned til cellenivå og mye kjemi. Jeg synes det ble litt tørt og handlet lite om mennesker. Men tredje semester ble desto mer inspirerende da vi fikk komme ut i praksis på sykehus, sette blodprøver, ta opp pasienthistorier og lære oss kliniske undersøkelser.

– Hvilke personlige egenskaper kreves det for å lykkes?

– Jeg tror den aller viktigste egenskapen man skal ha for å lykkes som student og videre i yrkeslivet er å være åpen og gripe de mulighetene som finnes. På medisinstudiet er det et stort tilbud av kurs, foredrag, utvekslingsmuligheter, hjelpsomme forelesere og studentorganisasjoner. Å velge å engasjere seg i noen av disse tilbudene og tørre å bli kjent på studiet, yrket og faget på en annen måte enn bare gjennom bøkene, tror jeg er det viktigste man kan gjøre som student.

Leser på påskeferie

– Har du et forbilde innen yrket?

– Trond Diseth er helt klart et av mine forbilder. Han jobber med døende barn og barn i vanskelig situasjoner. Han holder et foredrag på første semester hvor det ikke er et tørt øye i forelesningssalen. Videre så ble jeg veldig inspirert av Berit Austveg da jeg hørte henne snakke om mor-barn-helse da jeg gikk på første semester, sier Hageberg.

Nå gleder Helle Uri Hageberg seg til noen dager på fjellet før eksamenstiden starter for alvor.

– Jeg har faktisk akkurat skaffet meg boka til Austveg, så den skal leses på påskefjellet. Også må jeg legge til Gro Nylander etter at hun kom og kapret scenen på en studentdebatt om reservasjonsretten og satte hele debattpanelet på plass og gikk opp midtgangen til stående applaus fra studentene. Sterke, engasjerte mennesker som tør si ifra og flinke leger alle sammen, sier hun.

Legestudent Hageberg

KREVENDE: Det er vanskelig å komme inn på medisinstudiet, og studiet er krevende, men spennende, synes Helle Uri Hageberg.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK



AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger