Leger foretrekker leger som samlivspartner

Blant leger under 35 år, er nå nesten halvparten gift eller samboende med en lege, viser tall fra Legeforskningsinstituttet.

Leger gifter seg ofte med person med samme yrke

SE VIDEO: Leger er sammen med leger både på jobben og hjemme.

Sunniva Roaldseth

LEGEROMANSE: Sunniva Roaldseth studerer medisin, og kjæresten er legestudent.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Mens mange mannlige leger før ble sammen med sykepleiere, har den økte kvinneandelen blant legestudentene endret dette bildet.

I 1994 var 19 prosent av legene gift med en lege, mens dette nå nærmer seg halvparten, viser tall fra Legeforskningsinstituttet gjengitt i Dagens medisin.

Mange treffer hverandre under studiene

– Det er et langt studium på seks år der studentene er veldig mye sammen, sier medisinstudent Sunniva Roaldseth (26), som selv er kjæreste med en annen legestudent.

– Vi må også ofte undersøke hverandre i studiet, og vi blir dermed fort godt kjent med hverandre, ler hun.

Olaf Gjerløw Aasland

BELASTENDE: – Når begge er leger, kan de lettere dele vanskelige opplevelser i jobben, sier Olaf Gjerløw Aasland, leder ved Legeforskningsinstituttet.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Hun tror også det spiller inn at medisinstudentene har sitt eget studiested, og ikke har så veldig mye kontakt med andre studenter i det daglige.

Forstår hverandre

Legepar ser ut til å trives godt med hverandre. Mange synes det er en fordel med en partner som kjenner jobbsituasjonen.

– Forskning viser at mange synes det er lettere å få snakke ut om vanskelige opplevelser i yrket med en partner som forstår dem, fordi de har opplevd det samme, sier Olaf Gjerløw Aasland, som leder Legeforskningsinstituttet.

Han understreker at mange leger opplever ganske belastende hendelser i jobben.

Vanskelig med to karrierer

Men det kan også være problematisk at to leger finner sammen.

– Hvis begge skal gjøre kjempekarriere og kanskje må jobbe turnus, kan det sikkert bli et problem hvis man skal ha barn, tror Roaldseth, som også peker på at det er en fare for at man blir litt ensporet med to leger sammen.

Agnete Prydz

I FLERTALL: To av tre medisinstudenter er, i likhet med Agnete Prydz, jenter.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Aasland i Legeforskningsinstituttet tror også det kan være vanskelig å kombinere to krevende jobber med familieliv, men mener de fleste får det til likevel.

Han sier også at undersøkelser viser at mange leger er flinke til å gjøre andre ting på fritiden.

Kvinneoverskudd

To av tre medisinstudenter er nå jenter. Dermed er det spesielt gode muligheter for mannlige studenter som vil ha en kvinnelig legekjæreste.

–- Det blir litt sånn «revenge of the nerds»: Gutter som ikke er så kule på videregående skole, som kommer på legestudiet og blir veldig ettertraktet, ler medisinstudent Agnete Prydz (25).

Tradisjonelt har mange jenter giftet seg med partnere med høyere status og utdanning enn dem selv. Overskuddet av jenter i høyere utdanning gjør at mange må finne andre løsninger.

–- Det blir spennende å se hva disse kvinnene velger å gjøre, sier forsker Ferdinand Mohn ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

SISTE NYTT

Siste meldinger