Hopp til innhold

Legemiddelverket: Flere enn ventet får betennelse i hjertet etter vaksine

Svært få får de alvorlige bivirkningene, men likevel flere enn ventet. – Det er først og fremst unge menn mellom 18 og 30 som er utsatt for denne bivirkningen, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

BioNTech-Pfizer vaksine

SJELDNE BIVIRKNINGER: Det er meldt om 90 tilfeller av betennelse i hjerteposen og 30 tilfeller av betennelse i hjertemuskelen etter at over 5,8 millioner doser er satt.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) eller hjerteposen (perikarditt) er ført opp som sjeldne bivirkninger i produktinformasjonen til vaksinene fra Moderna og BioNTech/Pfizer.

– Vi har fått et økende antall meldinger om hjerteposebetennelse og hjertemuskelbetennelse, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til NRK.

Han opplyser at de fleste tilfellene har oppstått innen to uker etter andre dose av vaksinen.

– Dette er vi veldig oppmerksomme på. Vi venter når vi nå starter vaksinering av 18-åringer at det vil komme noen flere tilfeller, fordi det er først og fremst gutter eller unge menn mellom 18 og 30 som er utsatt for denne bivirkningen, sier Madsen.

De vanlige tegnene er brystsmerter, tungpust, hurtig puls og eventuelt uregelmessig puls, opplyser Madsen.

Han understreker at det er liten grunn til å være bekymret for disse bivirkningene for folk gernerelt.

– Det er veldig sjeldne bivirkninger. Det er kanskje et sted mellom 1 av 6000 og 1 av 10.000 som får denne bivirkningen. Vi følger alle som får denne bivirkningen nøye opp. Alle som har fått disse bivirkningene i Norge har det gått bra med.

Nye råd om dose to

Det er foreløpig ikke kjent om de som har gjennomgått perikarditt eller myokarditt etter første dose har risiko for gjentagelse etter andre dose, ifølge Legemiddelverket.

«Som et føre var-prinsipp anbefaler Folkehelseinstituttet at personer som har fått disse betennelsestilstandene etter første dose bør avstå fra dose to», skriver de på sine nettsider.

Legemiddelverket råder folk som opplever slike symptomer til å oppsøke lege, uavhengig av om de er vaksinert eller ikke.

– Mekanismen bak perikarditt og myokarditt etter vaksinasjon er foreløpig ukjent. De fleste blir raskt friske, men vi har sett tilfeller der det har oppstått komplikasjoner, opplyser den medisinske fagdirektøren.

Nytten av vaksinen større enn risikoen

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad opplyser til NRK at anbefalingen er viktig å notere seg for den det gjelder.

– Ut fra den kunnskapen som finnes i dag er det et godt råd å avstå fra vaksinedose to for dem som har fått påvist perikarditt eller myokarditt. Dette rådet vil bli revurdert av FHI og Legemiddelverket når mer kunnskap foreligger, skriver Nakstad.

Legemiddelverket har mottatt 25.044 meldinger om mistenkte bivirkninger etter at mer enn 5, 8 millioner doser er satt, viser bivirkningsrapporten som ble publisert fredag.

Av disse er 14.708 meldinger behandlet. 2291 er klassifisert som alvorlige og 12.417 er klassifisert som lite alvorlige.

Det er meldt om 90 tilfeller av perikarditt og 30 tilfeller av myokarditt frem til 10. august.

Steinar Madsen, fagdirektør Statens legemiddelverk

VENTER FLERE: – Vi venter når vi nå starter vaksinering av 18-åringer at det vil komme noen flere tilfeller, fordi det er først og fremst gutter eller unge menn mellom 18 og 30 som er utsatt for denne bivirkningen, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang

– Vi vurderer fortsatt nytten av å beskytte seg mot covid-19 sykdom som større enn risikoen for å få disse sjeldne bivirkningene. Samtidig ser vi nå behovet for å oppdatere rådene for de som har fått peri- eller myokarditt etter vaksinasjon, opplyser Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Kraftige reaksjoner hos flere

Alle vaksiner har bivirkninger, og mRNA-vaksinene er intet unntak. Mange vil oppleve ubehagelige bivirkninger de første dagene etter den andre vaksinedosen – og reaksjonene er noe kraftigere med Moderna.

De vanligste bivirkningene er smerter og hevelse på stikkstedet, trøtthet, hodepine, frysninger, kvalme/brekninger, feber, muskel- og leddsmerter.

«Koronavaksinene gir kraftige reaksjoner hos flere enn det vi er vant med fra andre vaksiner. Flere opplever derfor vanlige bivirkninger», skriver Statens legemiddelverk i en rapport om bivirkningene.

– Det er veldig liten grunn til å grue seg på forhånd. De fleste får ingen særlige bivirkninger i det hele tatt. De fleste kan få litt vondt der man får stikket. Men, så har man noen i den andre enden som blir helt slått ut og må holde sengen i en dag eller to etter vaksinasjonen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverk, til NRK.

Madsen sier bivirkninger ved koronavaksinen kan bli kraftigere etter den andre dosen. Årsaken er at immunforsvaret da allerede har reagert på den første vaksinen og er aktivert.

Ikke ta vaksine på tom mage

Ifølge fagdirektøren kan det se ut som reaksjonene på Moderna er noe kraftigere enn vaksinen fra Pfizer og at det er en noe større andel av de vaksinerte som får de vanlige bivirkningene.

Noen rapporterer at Paracet tatt i forkant vaksinering hjelper mot bivirkninger. Det er ikke et generelt råd Legemiddelverkets fagdirektør vil gi.

– Vi er forsiktige med å skulle anbefale egenbehandling, men om man er i tvil kan man snakke med fastlegen. Det kan selvfølgelig være enkeltpersoner som har risiko for kraftigere bivirkninger enn andre som kan vurdere å ta paracetamol på forhånd for å dempe en reaksjon, gjerne i samråd med lege.

Dersom du reagerer kraftig på vaksinen understreker Madsen at Paracet kan brukes etter vaksineringen for å lette på bivirkningene.

– Om du får høy feber, frysninger og uvelfølelse etter vaksineringen så er paracetamol et godt alternativ for å dempe det.

I forkant av vaksinering rådes folk til å ikke møte opp til timen på tom mage – fordi man tåler vaksine bedre med næring i kroppen.

Steinar Madsen råder folk som opplever bivirkninger å få i seg nok drikke.

– Noen blir kvalme, noe får diare og orker ikke spise. Men det er viktig at man drikker godt. Selv om det kan være ubehagelig, man blir sengeliggende og føler seg dårlig, så vil ikke dette være farlig. De vanlige bivirkningene går over etter 2–3 døgn, så de aller fleste blir fort bra igjen.

AKTUELT NÅ